23.11.2020 u 18:46 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Poznati doktor otkriva da li aspirin oružje protiv korone!

Skorašnja istraživanja govore kako običan aspirin pomaže u liječenju kovida 19. Da li je zaista tako, kome se on prepisuje i smijemo li da ga preventivno uzimamo na svoju ruku, za portal Nova.rs priča dr Ognjen Gudelj, kardiolog sa Vojnomedicinske akademije.

aspiring-koza

To je odlučeno nakon što je potvrđeno da oboljelima od kovida 19 prijeti stvaranje krvnih ugrušaka zbog hiperreaktivnih trombocita, a odranije je poznato da aspirin smanjuje rizik od stvaranja trombova.

Kardiolog Ognjen Gudelj za portal Nova.rs priča da li aspirin zaista pomaže pacijentima oboljelim od kovida i može li biti moćno oružje protiv korone.

“Aspirin pomaže kod korone. Acetil-salicilna kiselina je lijek iz porodice salicilata koji je zbog svog jako specifičnog dejstva našao primjenu i kod korone, tako da zaista pomaže”, kaže doktor Ognjen Gudelj, šef Odsjeka za elektrofiziologiju i aritmologiju na Vojnomedicinskoj akademiji.

Loading...

A kako to zapravo funkcioniše?

“Aspirin smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara tako što razbija trombocite u krvi koji se kao posljedica korone javljaju kod pacijenata i ugrožavaju im život. Takođe, italijanske studije iz drugog talasa epidemije su kazale da je aspirin dio obavezne terapije kod infekcije koronom.”

“Ko god je pio aspirin, ali u paketu sa drugim lijekovima koji su dio terapije za kovid, imao je jako pozitivan ishod i ta priča se završila srećno”, kaže doktor i savjetuje da je aspirin najbolje uzimati uveče, uz mlijeko, jer kalcijum poboljšava resorpciju.

On ističe da se aspirin u doba korone prepisuje svim kardiološkim pacijentima, neurološkim pacijentima, ali i mlađoj populaciji.

“Ovaj lijek danas može da bude prevencija zdravog života, recimo, kao kad svakog jutra uzimamo med, tako da uzimamo aspirin uveče, pogotovo u ovim hladnim danima kad inače vladaju virusi. Nije zgoreg uzimati aspirin uz konsultaciju lekara i mjesec dana, pa i dva, tri mjeseca, u zavisnosti od bolesti koje imate.”

Doktor ističe ko, s druge strane, nikako ne smije da uzima aspirin.

“Aspirin nikako ne smiju da uzimaju oni koji su alergični na acetil-salicilnu kiselinu, osobe koje imaju pojačana krvarenja iz nekog razloga ili uzimaju neki drugi oralni antikoagulans, kao što je farin.”

Major dr Gudelj objašnjava i smijemo li, preventivno, da uzimamo aspirin kako bismo se sačuvali od korone.

“I aspirin, kao i svaki drugi lijek, treba uzimati isključivo uz preporuku ljekara, posebno sad – takvo je vrijeme i takva je bolest”, zaključuje naš sagovornik.

Izvor: nova

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: