12.01.2021 u 22:59 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

HURME KAO LIJEK: 10 dobrih razloga da ih jedete svakog dana

Većina nas je probala hurme. Za stanovnike sjevernih zemalja, ovo voće je, prije svega, egzotičan i ukusan delikates. Ali u zemljama u kojima rastu, smatraju se „hljebom pustinje“, pa čak i lijekom.

date-1091228_1280

Plodovi hurme produžavaju život. Hurme su skladište ugljenih hidrata, a takođe su ispred većine voća po sadržaju aminokiselina.

One sadrže veliku količinu bakra, kalcijuma, mangana, cinka, natrijuma. Takođe, ne zaboravite na sadržaj gvožđa, kalijuma, magnezijuma, fosfora, kadmijuma i drugih minerala. Sadrže i vitamine grupe A, B i vitamin C.

ZAŠTO SU HURME TOLIKO ZDRAVE

Loading...

Hurme jačaju srce, jetru i bubrege. Jedite samo tri hurme ujutru i riješit ćete se problema povezanih sa bolestima ovih organa.

Ovo voće se koristi za jačanje imuniteta i borbu protiv različitih infekcija. Preporučuju se za ljude sa visokim krvnim pritiskom i koji pate od respiratornih bolesti.

Hurme pomažu u borbi protiv raka. Naučnici su dokazali da sušene hurme povećavaju efikasnost mozga 5 puta! Za muškarce je ovo voće takođe veoma korisno, sposobno je da poveća potenciju.

Ljekari preporučuju jedenje hurmi tokom trudnoće i dojenja. Konzumacija ovog voća podstiče proizvodnju mlijeka u ženskom tijelu. A takođe obogaćuju majčino mlijeko vitaminima.

Hurme sadrže puno fruktoze, glukoze i holesterola. Ali neki stručnjaci i dalje ne preporučuju korišćenje hurmi za pacijente sa dijabetesom melitusom i za probavne probleme, pa je bolje da se posavjetuju sa svojim ljekarom.

Takođe se ne preporučuje istovremeno konzumiranje i ugljenohidratne i kisele hrane. Na primjer, ne jedite grejpfrut ili limun sa hurmama.

Oni koji su na dijeti moraju znati da 100 g hurmi sadrži oko 300 kcal. Ali postoji i plus – one brzo utažuju glad.

Hurme su pravo skladište vitamina i minerala. Konzumirajte nekoliko dnevno, ako nema kontraindikacija, i osjećaćete se sjajno!

Izvor: dnevni

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: