06.12.2020 u 0:06 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

SIMPTOMI ZA UZBUNU: Znaci koji ukazuju da u vašem tijelu nešto ozbiljno nije u redu -prepoznajte ih na vrijeme!

Mnogi zdravstvni problemi se pojave neupadljivo, pa u prvo vrijeme niste ni svjesni da se nešto u vašem organizmu poremetilo. Neki simptomi se naglo pojave ali i mnogi nestanu neprimjetno. Ipak, na neke simptome trebate odmah reagovati i potražiti savet ljekara.

doctor-5710150_1280

Bolove u grudima – nikada ne treba ignorisati. Uzroci mogu da budu različiti: spazam, upala jednjaka, želudačna kila, upala plućne maramice, oštećenje zida aorte, zapaljenje srčanog omotača itd. Uzroci mogu biti i psihičke tenzije, stres, anksioznost, napetost.

Treba da se javite ljekaru što prije i date informaciju kada se bol javila, kolikog intenziteta, gdje se javila, da li se bol širi ili ne. Ipak, ako bol prolazi relativno brzo, nema razloga za brigu. Iznenadni, intenzivni bol u grudima je vjerovatno samo znak grča međurebarnih mišića.

Nekad se javlja i kao iznenadno sijevanje s lijeve strane grudnog koša, što većinu neupućenih osoba uplaši da je reč o srčanom udaru. Kao opšte pravilo treba uzeti da svaki bol koji duže traje treba ozbiljno shvatiti.

Pojava jakog bola u grudima, najčešće tačno iza grudne kosti, praćena slabošću, mučninom, znojenjem i osjećajem nedostatka daha, vjerovatno znači srčani udar. Potrebno je da što pre pozovete hitnu pomoć, a dok čekate da ona stigne, sažvaćite tabletu aspirina koji će usporiti zgrušavanje krvi i poboljšati krvotok srca.

Često mokrenje, nagla glad, žeđ i umor te zamagljen vid neki su od simptoma dijabetesa. Takođe i hladna stopala mogu ukazati na pojavu dijabetesa.

Loading...

Dijareja (proliv) – ne mora biti samo posledica trovanja hranom ili virusne zaraze. Ukoliko traje duže od tri dana obavezno potražite ljekara, jer može dovesti do dehidracije tijela. Važno je za to vrijeme piti dovoljno tečnosti.

Duboke bore oko nosa i usta – koje kreću od nozdrva i ponekada se završavaju skoro do brade, mogu da ukažu na hronično oboljenje želuca (na primer gastritis), a pogotovo ako postoji pritisak u gornjem stomaku (naročito posle jela ili kada ste gladni) ili se javlja kiselina posle jela.

Hladne ruke i noge, bez obzira na spoljnu temperaturu, nedvosmislen su pokazatelj da nešto sa perifernom cirkulacijom nije u redu. Periferna cirkulacija obuhvata sve druge arterije i vene ljudskog tijela, osim krvnih sudova srca i mozga. Arteroskleroza je hronična bolest starije populacije (čiji je životni vijek znatno produžen), ali sve više i srednje generacije, koja može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Pušenje, povećane masnoće u krvi, dijabetes i hipertenzija, ključni su faktori koji dovode do patoloških promjena arterija. Pojavi oboljenja u velikoj mjeri doprinose i porodična sklonost, nepravilna ishrana, smanjena fizička aktivnost, kao i izloženost stresu.

Proširene vene se javljaju češće kod žena, čemu uveliko doprinose i ženski hormoni. Po zvaničnim podacima, svaka treća osoba posle 40. godine ima neki vid poremećaja venske cirkulacije. Značajno proširene vene su medicinski ali i socijalni problem, zato što mogu dovesti do bitno umanjene fizičke radne sposobnosti, usled brojnih smetnji koje pacijente onemogućavaju da normalno funkcionišu. Oticanje nogu, otežan hod, upala vena poznata kao tromboflebitis, ključni su simptomi koji prate ovu bolest. Ako su proširene vene u odmakloj fazi, operativno liječenje je najoptimalniji vid terapije, ali ako su proširene vene ispoljene u blažoj formi, preporučuju se, uz odgovarajuće lijekove i poseban režim života i elastične čarape.

Venska tromboza je formiranje ugrušaka, odnosno tromba u sistemu dubokih vena. Opasna je po život bolesnika jer može da dovede do plućne embolije, kada se deo tromba odvoji i sistemom venskog krvotoka usmeri ka plućima. Skloni su joj pacijenti sa urođenim ili stečenim poremećajem koagulacije i malignim oboljenjima, bolesnici koji su u dužem periodu vezani za krevet, osobe sa naslednom sklonošću, kao i trudnice. Hormonski preparati, kao što su, na primer oralni kontraceptivi, mogu da provociraju nastanak venske tromboze. U takvoj situaciji, najvažnije je da se na vrijeme prepoznaju početni znaci bolesti. Početni znaci su bol, otok, osjećaj punoće, i to najčešće samo u jednoj nozi.

Krvava stolica upozorava na postojanje hemoroida (svetlocrvena, sveža krv) ili oboljenja želuca i gornjeg digestivnog trakta (tamna krv). Znaci upozorenja su i bolovi u rektumu, anusu ili oko njega. Takođe treba obratiti pažnju ako se pojavi svrab u predelu anusa ili jak svrab u ležećem položaju ili čvorići nepravilnog oblika oko anusa. Tamnocrvena krv pomiješana sa stolicom, ukazuje na mjesto krvarenja negdje u gornjim dijelovima gastrointestinalnog trakta. Ako je krvarenje bezbolno, uzrok može biti polip debelog creva, ili unutrašnji hemoroidi. Pojava stolice crne kao katran ukazuje na krvarenje iz početnih delova gastrointestinalne cevi, obično iz čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ako se krvarenje ponavlja, javite se ljekaru i zakažite endoskopski pregled da biste isključili tumor.

Krv u urinu treba biti upozorenje da se ode kod ljekara. I ako se u par mjeseci pojavi samo jednom krv u urinu, otiđite do lekara i proverite svoje zdravlje. Sve bolesti je lakše liječiti u početnom obliku nego u kasnijoj fazi razvoja bolesti. Ova pojava može biti upozorenje za neku manju infekciju, ili kamen u bubregu koji se pomjera ili rak bubrega ili bešike. Krv se može pojaviti tokom mokrenja bez i sa bolovima. Ako se pojave, bolovi se obično javljaju u lijevoj ili desnoj slabini ili u dijelu oko mokraćne bešike.

Naglo mršavljenje – ukoliko ne držite dijetu a smršate oko 5% od svoje težine za mesec dana, imate dobar razlog da odete do ljekara. Uzroci mogu da budu različiti: endokrini poremećaji (pojačano lučenje štitne žlezde, dijabetes), gastrointestinalni poremećaji odnosno zapaljenske bolesti crijeva, neurološka obolenja, depresija, psihički poremećaji.

Promjene na koži – naročito pojava nekih mladeža ili izraslina na koži traži obavezno detaljne dalje preglede i analize. Promjene na postojećim mladežima u boji, obliku, veličini, izgledu ivica, teksturi površine, peckanje, svrab, crvenilo, krvarenje, traže obaveznu konsultaciju lekara

Male, žute izbočine na koži su vjerovatno masne naslage uzrokovane visokom količinom holesterola u tijelu. Mogu se pojaviti na raznim djelovima tela, i to najčešće na očima, koljenima i laktovima. Kad ih primjetite prvo provjerite holesterol u krvi.

Smeđe mrlje na koži (tamne mrlje na čelu, obrazima ili gornjoj usni) mogu biti posljedica korišćenja nekih pilula za oralnu kontracepciju. Izloženost UV zracima još više pojačava tamne mrlje.

Sivkast ten i ispijeno lice pokazuje da je krajnje vrijeme da odete na duži odmor. Ako ste pod stresom odmah će se to pokazati na koži lica – koja postaje umorna, bez sjaja i vitalnosti. A može postati i grublja na dodir. Posledice brige su i mnoge sitne bore i linije, pa čak i opuštena koža. Pjege i fleke najčešće su posledica starenja kože.

Povišena temperatura – znači da se organizam bori sa nečim. Najčešće se javlja uz drhtavicu, groznicu, bol u mušićima i zglobovima, malaksalost, gubitak apetita, glavobolju. Važno je obratiti pažnju na to da li se temperatura javila naglo, ujutro ili uveče, kolika je, itd. jer to može da ukaže na uzroke pojave.

Preznojavanje tokom noći – tokom noći, kad tijelo miruje, nije normalno. Znojenje je uobičajeno tokom dana kad obavljate dnevne aktivnosti. Noćno znojenje često je simptom tuberkoloze ili Hodžkinova limfoma – karcinoma limfnih čvorova. Preporuka je da se što prije poseti lekar.

Problemi sa vidom – ne moraju biti povezani sa godinama. Ako primetite promene poput zamagljenog vida, pojavu svjetlucavih zvezdica ili tamnih niti, umor očiju, neobične glavobolje, posavjetujte se sa ljekarom. Ponekad problemi s vidom mogu biti pokazatelji većih poremećaja.

Suva usta – i česta potreba za vodom može biti simptom nekih bolesti poput: stresa kao poremećaja mentalnog zdravlja ili poremećaja rada pljuvačne i zaušne žlezde. Ovaj simptom može ukazati i na sistemsku bolest vezivnog tkiva – reumatoidni artritis ili na autoimunu bolest poznatu kao Sjoegrenov sindrom. Do suvoće usta može dovesti neodgovarajuća doza lijekova za regulisanje krvnog pritiska ili lijekova za psihičke poremećaje kao i upotreba kapi za nos. Prilikom liječenja zloćudnih tumora zračenjem dolazi do oštećenja sluzokože nosa, oka, usta, ždrijela, jednjaka, želuca i čitavog crijevnog sistema. Zato ljudi oboljeli od raka imaju osećaj suvoće usta tokom hemoterapije. Prvi znaci dijabetesa mogu biti suvoća usta i povećana potreba za hranom i pićem.

A možda su vam suva usta jer ne pijete dovoljno vode. Zato povedite računa da svakodnevno popijete najmanje 2l vode. Do dehridatacije može doći i ako je tijelo izloženo dugotrajnoj toploti ili ako je osoba povraćala ili imala proliv. Kod starije populacije i pljuvačne žlezde počinju lošije da rade. U svakom slučaju i pojava suvoće usta se treba liječiti.

Trnci u prstima mogu se pojaviti u slučaju artritisa, nedostatka vitamina B12, dijabetesa ili čak problema u radu štitaste žlezde.

Vrtoglavicu nipošte ne zanemarujte jer može biti znak problema sa srednjim uvom ili povišenog krvnog pritiska. Nestabilnost i zanošenje pri hodu, vrtoglavica i specifične tegobe izražene u vidu kratkotrajnog gubitka svijesti, trnjenja i oduzimanja jedne strane tijela, prolazni poremećaj vida na jednom oku, prolazna otežanost govora, predstavljaju glavne simptome za uzbunu i odlazak lekaru.

Trzajeve očnog kapka je skoro svako iskusio u životu. Ovi nekontrolisani trzajevi očnog kapka obično su bezazleni, ali mogu biti i posledica stresa, umora ili prevelike količine kofeina.

Izvor: cafe.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: