17.11.2020 u 13:43 | Zdravlje | Komentari

Poznati kardiolog dr Mijašnikov: Ovo su 4 najbolje žitarice koje svaki čovjek treba da jede!

Konzumirajte ih redovno, ali ipak ne preterujte!

grains-651404_1280

Priznati kardiolog i autor 14 knjiga o zdravlju doktor Aleksandar Mijašnikov otkriva koje su četiri najkorisnije žitarice za ljudsko zdravlje:

1. Ovsene pahuljice

Ova namirnica posebno je cjenjena od strane kardiologa zbog visokog udjela biljnih vlakana i proteina beta-glukana.

Loading...

Ovi proteini su nezamjenljivi u izgradnji zdravih ćelija, dok vlakna iz ovsenih pahuljica sprečavaju apsorpciju holesterola u krvotok i smanjuju ukupni nivo holesterola, što je veoma važno za očuvanje zdravog kardiovaskularnog sistema.

Uprkos tome što su bogate kalrojama (na 100 grama 300 kalorija), dr Mijašnikov preporučuje ovsene pahuljice ne samo za doručak, već i za večeru, u formi kaše napravljene od pahuljica i vode ili jogurta. Ovako spremljena ovsena kaša dugo će vas držati sitim, bez naglih skokova šećera u krvi. To će dalje uticati da se balansiraju navike u ishrani i izbjegnu noćni napadi gladi.

Dr Mijašnikov kaže da su ovsene pahuljice najbolja žitarica na svijetu, ali, podrazumijeva se, misli na neprerađenu varijantu i ističe da nikako ne bi trebalo kupovati gotove kaše sa raznim dodacima.

2. Ječam

Ječam je takođe jedna od najzdravijih žitarica, prema ovom kardiologu. Naravno, i ovde se ne misli na gotove kaše sa ječmom. Ovo zrno sadrži dosta prirodnih proteina, vitamina B, a ima i druge važne nutrijente, doduše u tragovima. Osim toga, ječam sadrži važnu aminokiselinu lizin, koju tijelo ne može samo da proizvede.

Lizin je važan gradivni element proteina, a uključen je i u izgradnju jakog imunog sistema. Poznato je i da snižava nivo triglicerida u krvi, koji su odgovorni za nastanak arterijskog plaka. U kombinaciji sa vitaminom C, lizin formira lipoproteine i čisti krvne sudove. Ova aminokiselina neophodna je i za formiranje mišića.

Dr Mijašnikov preporučuje da konzumirate ječam ujutru sa puterom, ili za večeru uz pečurke.

3. Heljda

Koliko je heljda zdrava možda najbolje svjedoči činjenica da je dozvoljena u ishrani ljudi sa gastrointestinalnim problemima i dijabetesom.

Odličan je izvor proteina, vitamina B, ali i kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, cinka i selena. Ipak, dr Mijašnikov savjetuje da sa konzumiranjem heljde budete umjereni, jer ni sa njom, kao i ni sa jednom drugom namirnicom, ne treba pretjerivati.

4. Intergalni pirinač

Ovaj pirinač bogat je vitaminom B i dragocijenim vlaknima, koja pomažu stabilizaciji holesterola. Dr Mijašnikov posebno naglašava da je bijeli pirinač običan ugljeni hidrat bez ikakvih benefita za tijelo i da vaš izbor uvijek bude braon žitarica.

Izvor: Stil

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: