31.10.2020 u 12:36 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Ruski ljekar se DVA PUTA ZARAZIO VIRUSOM: Drugi put je to NAMJERNO uradio i došao do OTKRIĆA KOJE MIJENJA SVE

Cijeli svijet priča o ruskom ljekaru koji se dva puta zarazio kovidom-19 i došao do važnog otkrića.

ruski-test-koronavirus-laboratorija-testovi-525-02-830x0-1

Ljekar iz Rusije, Aleksandar Čepurnov (69) prvi put se inficirao virusom slučajno, i to u februaru prilikom skijanja u Francuskoj. Stanje mu nije zahtjevalo hospitalizaciju i oporavio se kod kuće, u Sibiru.

Nakon oporavka, on i njegov tim sa Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Novosibirsku pokrenuli su studiju o antitijelima na koronavirus nakon koje su ustanovili da nivo antitijela brzo opada.

- Na kraju trećeg mjeseca od trenutka kada sam se razboljeo, antitijela više nisu otkrivena – rekao je Čepurov.

Loading...

Da bi to provjerio, riješio je da se ponovo inficira, ovog puta namjerno, tako što se bez zaštite izložio inficiranim pacijentima. Ovog puta, posljedice su bile teže.

- Odbrana mog tijela pala je tačno šest mjeseci nakon što sam dobio prvu infekciju. Prvi znak bila je upala grla – rekao je.

Njegova druga infekcija bila je daleko ozbiljnija i bio je hospitalizovan.

- Pet dana temperatura nije padala ispod 39C. Izgubio sam čulo mirisa, promijenilo mi se čulo ukusa. Šestog dana bolesti, CT pluća je bio čist, a tri dana nakon tog snimka, rendgen je pokazao dvostruku upalu pluća.

Virus je nestao prilično brzo. Poslije dvije nedelje više nije otkriven – ispričao je Čepurnov.

Zaključak koji je nakon svega izveo je da se ne treba uzdati u kolektivni imunitet. Što se vakcina tiče, on poručuje da će vakcine možda i dati imunitet, ali će on biti privremen.

KO JE ALEKSANDAR ČEPURNOV?

Čepurnov je po zvanju virolog, a radi u Državnom istraživačkom vektorskom centru za virusologiju i biotehnologiju u Sibiru, koji je proizveo drugu rusku vakcinu protiv kovida 19, poznatu kao EpiVacCorona.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: