08.09.2017 u 11:26 | Zdravlje | Komentari

Da li ste se zapitali zašto flaširana voda ima rok trajanja? Ovo je razlog i NEĆE vam se svidjeti!

Da li ikada obraćate pažnju na datum koji je utisnut na plastičnim flašama vode?

flasirana-voda-vs-cesma

Ako jeste, da li ste se zapitali kako je moguće da voda ima rok trajanja? Da, to je moguće! Voda, kao i svi potrošni prehrambeni proizvodi, po zakonu moraju da imaju utisnut datum isteka. Dakle, iako voda nikada nije stvarno loša, u svakom slučaju će se datum naći na pozadini flaše.

Međutim, da li je to zaista tako?

Što je flaša duže na tržištu, postoji veća opasnost od ispuštanja štetnih sustanci iz flašice u vodu, što je naročito izraženo kod zagrevanja (na suncu, na primjer). Dakle, potražite flašicu koja je nedavno izašla iz fabrike, jer je potencijalno manja mogućnost da je bila izložena toploti.

Loading...

Naime, naučnici sa Univerzitete Nanjing u Kini, kao i Univerziteta na Floridi, istražili su koliko je opasno piti flaširanu vodu iz boce koja je bila zagrijana. Mjerili su nivo antimona i bisfenola nakon nedelju dana, dvije nedelje, a zatim i četiri nedelje, što ih je dovelo do zabrinjavajućih cifri.

Inače, antimon je metal koji se povezuje s bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, a često se pominje i kao mogući kancerogen.

Mineral water

Bisfenol A je hemikalija koja u tijelu oponaša estrogen i zbog čije je štetnosti u Americi zabranjena njegova upotreba u izradi plastičnih bočica za hranjenje djece, kao i bočica za sirupe.

Dakle, sam rok trajanja vode ne mora biti problem. Međutim, ako je voda predugo na tržištu, postoji mogućnost da je, usljed neadekvatnog skladištenja i zagrivanja, kontaminirana toksičnim supstancama koje iz plastike prelaze u vodu.

Obratite pažnju!

Izvor: likemag

Vaš komentar na članak: