25.03.2015 u 10:51 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Proljetna dijeta za brzo i lako topljenje kilograma

Proljeće je stiglo i vrijeme je da se pozabavite viškom kilograma koji su se nagomilali tokom zime, zato pratite ove savjete.

PHOTO:flickr/Global Panorama

PHOTO:flickr/Global Panorama

Jedite više povrća

Sreća je što s proljećem dolazi i mnoštvo novih sezonskih namirnica u kojima možemo uživati bez velikog unosa kalorija. Jedite namirnice koje će vas zasititi, a koje ne debljaju. Svježe salate, bareno povrće i nemasna mesa su sjajan izbor za ručak. Kao predjelo, prije glavnog jela pojedite veliku porciju salate i sigurno ćete pojesti manje glavnog jela nego obično. Pazite samo da i dresing za salatu bude dijetalni, bez majoneza, jogurta i punomasnih sireva.

Topao doručak

Nutricionisti savetuju da za doručak uvijek odaberete toplu ovsenu kašu umjesto suhih žitarica jer ovsene pahuljice sadrže svega 300 kalorija na 450 grama, dok u gotovim žitaricama ima mnoštvo dodanog šećera. Doručak bogat vlaknima pomaže i pri smanjenju rizika od dijabetesa, srčanih oboljenja i karcinoma.

Pijte zeleno

Kad je riječ o osvježavajućim pićima izbacite sve one napitke koji sadrže šećere i zamjenite ih zdravim šejkovima ili još bolje, zelenim čajem. Katehini koji se nalaze u zelenom čaju podstiču tijelo da sagorijeva kalorije i na taj način se smanjuju masne naslage na tijelu, naravno ukoliko se pridržavate i drugih pravila dijete pa se redovno krećete.

Nagradite se čokoladom

Ukoliko iz ishrane u potpunosti izbacite namirnice u kojima inače uživate možete cio program shvatiti kao kaznu i prirodno ćete osjetiti otpor i nećete istrajati. Slobodno se povremeno nagradite kockicom kvalitetne tamne čokolade. Ne samo da je dozvoljena već je i poželjna tokom ove dijete. Tamna čokolada je bogata antioksidantima, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i snižava povišen krvni pritisak. Pored toga bogat je izvor gvožđa, magnezijuma i kalijuma i kao što je dobro poznato podiže nivo serotonina u krvi što podiže raspoloženje.

Pored redukovanja ishrane važno je da imate redovnu fizičku aktivnost, ne mora to biti ništa intenzivno i naporno, polučasovna šetnja tokom dana biće sasvim dovoljna. I još jedan savjet koji nikako ne smijemo izostaviti, da bi dijeta bila uspješna treba unapred da planirate obroke posebno ako tokom dana, zbog posla nemate previše vremena za kuhanje.

Izvor: zena.tvbest

Vaš komentar na članak: