02.02.2021 u 18:13 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Profesor Nestorović: Koja hrana pomaže kod astme

Kada profesor Branimir Nestorović napiše na svom blogu o prirodnim načinima odnosno hrani koja pomaže u tretiranju astme, onda to slobodno možete uzeti zdravo za gotovo.

Dr

Značaj hrane u liječenju atopijskih bolesti jeste veliki, naročito zbog obazrivosti prema potencijalnim alergenima, ali koje su najbolje namirnice i zbog čega one važne za olakšavanje simptoma, saznajte u tekstu profesora sa Univerzitetske Dječije klinike, u koga roditelji imaju najviše povjerenja pri liječenju atopijskih bolesti.

Prenosimo tekst u potpunosti jer vrijedi:

Astma i hrana

Astma je česta bolest koja prilično otežava život oboljelih (svako ko je imao osjećaj nedostatka vazduha zna kako je taj osećaj neprijatan). Osim lijekova, postoje namirnice koje mogu da olakšaju tegobe oboljelih, smanjujući broj napada.

Jabuka

Loading...

Istraživanja pokazuju da pijenje soka od jabuke smanjuje učestalost epizoda sviranja u grudima čak za 50%. Jedna studija iz Evrope je pokazala da trudne žene koje su jele četiri jabuke nedeljno, imaju 53% manju šansu da rode dijete sa astmom. Vjerovatno je ovaj efekat vezan za visoku koncentraciju kvercetina.

Japanski autori u studiji iz 2013. potvrdili su antialergijska svojstva kvercetina, a ljekari iz Indije su utvrdili da ovaj polifenol ima odlična protivzapaljenska svojstva i kod atopijskog dermatitisa (dječjeg ekcema). U članku objavjenom 2011. italijanski profesor Salvatore Chirumbolo ukazuje na odlične antialergijske osobine kvercetina.

Kvercetin iz jabuka je odličan antialergijski i antizapaljenski lijek. Kako se relativno slabo apsorbuje, bolje je piti sok od jabuke, jer jedna jabuka ima malu količinu kvercetina (4,7 mg/100 mg voća).

Autori iz Slovačke su utvrdili izrazitu sposobnost kvercetina da širi sužene disajne puteve kod astme. Kvercetin se još nalazi i u luku, brokoliju, crnom groždju, trešnjama, limunu, ćaju, bobičastom voću. Dakle, tačna je stara izreka da jedna jabuka dnevno, tjera doktora iz kuće.

Avokado

Smatra se jedno od najzdravijih namirnica uopšte, zahvaljujući visokom sadržaju l-glutationa, koji je moćan antioksidans.

Sadržaj kvercetina u različitim vrstama voća i povrća. Nije poznata kolika doza je potrebna za liječenje astme, u životinjskim studijama su korišćene visoke doze (20 mg dnevno).

Spanać

Studija na 68.535 žena je pokazala da visok unos spanaća smanjuje šansu za dobijanje astme. Sastojci koji bi mogli imati povoljno dejstvo su magnezijum (deficit magnezijuma je čest u obolelih od astme), vitamin C ili beta karoten. Popaj nije slučajno jeo spanać da postane jak.

Banana

Prema studiji sa Imperial College London iz 2011, deca koja su konzulirala jednu bananu dnevno su imale 34% manji rizik da dobiju naopad astme. Jedna druga studija je pokazala da djeca koja su konzumirala banane u ranom djetinjstvu imaju snižen rizik za dobijanje leukemije.

Đumbir

Korijen đumbira je pun sastojaka koji suzbijaju zapaljenje. Sličan efekat ima i kurkuma.

Zova

Zova sadrži više kvercetina od jabuka, kada se priprema kao sok. Studija sa University of Maryland Medical Center (UMMC) pokazuje da je kvercetin u zovi posebno efikasan kao antialergijski lijek.

Čia semenke

Omega 3 kiseline su pokazane kao odličan antizapaljenski lijek kod astme. One su bogat izvor omega3 masnih kiselina, magnezijuma i kvercetina.

Izvor: banenestorović.blogspot.rs

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: