07.12.2014 u 18:14 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Prirodni lijekovi za upalu bešike

U slučaju zapaljenja bešike treba piti veće količine tečnosti (čaj, sokovi), kako bi došlo do što jačeg ispiranja, a ljekar prepisuje sredstva – ljekove koji treba da doprinesu što većem izlučivanju mokraće, otklanjanju peckanja i suzbijanju infekcije primjenom antibiotika.

Brusnica-e1403719082485

Biljni ljekovi za bešiku:

Primena biljnih ljekova u slučaju oboljenja mokraćne bešike ima za cilj:

- da se pročiste mokraćni prolazi i ona mjesta na kojima postoje gnojna žarišta,

- da se lakše i bolje rastvore one materije mokraće koje nadražuju sluzokožu mokraćnih puteva i na taj način spreči taloženje pijeska i kamenca u tim putevima i mokraćnoj bešici,

Loading...

- da se izbjegnu ili ublaže bolovi i pečenje pri mokrenju

- da razblaže mokraću i dezinfikuju, u izvesnoj mjeri mokraćne puteve i obilnim mokrenjem izbace štetne materije.

Brusnica

Sok od brusnice dugo je preporučivani narodni lijek za infekciju urinarnog trakta, i odobren je i od strane zapadne medicine. Do infekcije mokraćne bešike dolazi kada bakterije koje žive normalno u crijevima, kao što je ešerihija koli, dospiju do bešike i tu se nastane.

Pristalice soka od brusnice, kao prirodnog lijeka kod urinarnih infekcija, tvrde da je njegovim konzumiranjem urin kiseliji, te tako, i manje pogodan kao sredina za bakterije. Međutim, neka novija istraživanja pokazuju i to da brusnice sadrže supstance koje razlažu lepak koji bakterije koriste da bi se prilepile za tkivo, otežavajući im da se odomaće u mokraćnoj bešici.

Svakako, sok od brusnice jeste ljekovit, ali ga pijte, isključivo, nezaslađenog, jer visok procenat šećera može da podstakne razvoj bakterija i gljivica.

Pored soka, preporučuju se i kapsule ekstrakta brusnice koje možete kupiti u prodavnicama zdravije hrane. Treba uzimati dve kapsule, dva puta dnevno.

Uva

Uva ursi ili medveđe grožđe (Arctostaphylos uva ursi) je druga ljekovita biljka protiv upale urinarnog trakta. Ona, takođe, ubija bakterije i smanjuje upale. Važno upozorenje kada je ova biljka u pitanju, jeste da je ne smete koristiti duže od nedelju dana, zato što može da iritira bubrege i uznemiri želudac.

Za potpuno djelovanje ove biljke potrebno je da vaš urin bude alkalan, a to znači da treba da jedete puno voća i povrća, a naročito krompira. Preporučljivo je da jedete peršun, potočarku i šipurak, hranu koja ima jak antibakterijski efekat.

Ako ste skloni ovakvim infekcijama, treba da vodite računa i o sledećim stvarima: da ne nosite tesne pantalone, sintetički veš, da ne koristite industrijske mirišljave sapune.

Vjerovali ili ne, praksa je pokazala da mnoge žene prilikom ginekološkog pregleda dobiju ovu infekciju.

Bijeli luk

Svjež bijeli luk sadrži alicin koji ima anlibaklerijsko, antivirusno i antifungicidno dejstvo pa je odlicno sredstvo protiv raznih vrsta infekcija.
Bijeli luk u vinu

Istucati tri glavice neoljuštenog bijelog luka, preliti ih sa 3 dl belog vina i kuvati dok polovina tečnosti ne ispari. Ostaviti da se ohladi pa procediti.
Svakodnevno piti po kašičicu tinkture ujutru na prazan stomak.

Biljka ehinacea
Ehinacea je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svetu, a sadrži aktivne sastojke koji efikasno djeluju protiv infekcija mokraćnih kanala. Liječi gljivična oboljenja vagine i upale urogenitalnog trakta stimulišući proizvodnju antitela koja zaustavljaju širenje štetnih mikroorganizama. Može se korisliti u obliku čaja ili tinkture.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: