06.09.2017 u 9:14 | Zdravlje | Komentari

8 savjeta neurobiologa o tome kako postati srećan jednom i zauvijek!

Postoji na hiljade savjeta i psiholoških metoda kako da se osjećate srećno i da se radujete svakom novom danu. Ali šta nas može posavjetovati naš sopstveni mozak?

mozak

Femina je prikupila savjete neurobiloga, koji tačno znaju zašto i kada nam mozak pruža osećaj potpunog zadovoljstva:

Naučite da kažete „hvala“

Šta se dešava: kada se zahvaljujemo čovjeku ili čak sudbini za nešto, onda se fokusiramo na pozitivne strane života. Prijatne uspomene i osjećaj zahvalnosti podstiču lučenje serotonina u prednjem dijelu kore velikog mozga. Ovaj metod se često koristi u liječenju depresije.

Rješavajte probleme jedan po jedan

Šta se dešava: mozak 24 sata traži rješenje za svaki problem koji nas muči. Na to se troši mnogo energije, zato osjećamo nervozu i razdražljivost ako se mozak već umorio, a rješenja i dalje nema.

Loading...

Ali za svako rješenje on povećava sebi porciju neurotransmitera, koji umiruju limbički sistem i pomažu nam da ponovo vidimo svijet u najboljem njegovom izdanju. Zato je zaista najbolje da rješavamo probleme jedan po jedan.

Iskažite sve loše što vam se nakupilo

Šta se dešava: kada jednostavno vidimo nešto neprijatno i kada govorimo o tome što nam se ne dopada, aktiviraju se različiti dijelovi mozga.

U drugom slučaju neprijatne emocije slabije utiču na čovjeka. Zato je korisno da iskažete sve što vam se nakupi, pa će mozak početi da luči serotonin, čak će izvući i nešto pozitivno iz svake neprijatnosti.

Dodiri i zagrljaji

Šta se dešava: za čovjeka je važan socijalni uticaj. Socijalna podrška, posebno dodiri i zagrljaji pomažu čovjeku da se brže oporavi nakon bolesti.

Ako se iz života ukloni taktilna komunikacija, mozak će to shvatiti isto kao da je fizički bol, jer su za to odgovorne iste zone. Kao rezultat, aktiviraće se procesi koji utiču na raspoloženje i potpomažu pojavu depresije.

Učiti, učiti i samo učiti

Šta se dešava: nove informacije za mozak predstavljaju neprestanu promjenu sredine. Zato se on trudi da se adaptira, razvija se i nagrađuje sebe dopaminom, hormonom sreće, za dobijanje i obradu nove informacije.

Ako želite da budete srećni, nemojte se plašiti da probate nešto novo, da mjenjate okolinu i da učite sve što još niste naučili.

Bavite se sportom

Šta se dešava: fizičko opterećenje – to je stres za tijelo. Čim se završi opterećenje stresom, izlučuje se endorfin. Njega luči hipofiza kao nagradu i sličan je opijatima (npr. morfijum), koji smanjuju bol i podižu raspoloženje.

Nije potrebno da trčite maratone, čak i obična šetnja može da pravi čuda. Ne smatraju je uzalud mnogi pisci i kompozitori obaveznim uslovom za kreativni proces.

Čvrsto spavajte

Šta se dešava: dok spavamo u mraku, luči se hormon melatonin; on usporava sve procese u organizmu, pomaže mu da se regeneriše i podiže nivo serotonina u hipotalamusu.

Ako mozak osjeti promjenu svjetlosti, počinje da se luči hormon stresa, kako bi brže probudio tijelo. Zato je važno spavati po 6-8 sati dnevno, isključivo u mračnoj prostoriji.

Stalno budite u iščekivanju nečeg prijatnog

Šta se dešava: proces iščekivanja zadovoljstva, na primjer hrane ili seksa, sličan je refleksu lučenja pljuvačke, koji je otkrio Pavlov. Naš mozak osjeća naročito zadovoljstvo kada predosjeti da će se nešto prijatno desiti.

Zato mi volimo da brojimo sate i minute do nekog posebnog trenutka – rođendana, svadbe, susreta s prijateljem, ili jednostavno, do kraja radnog dana.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: