31.08.2016 u 10:52 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Evo zašto nikada ne trebate jesti bananu za doručak!

Ukoliko ste među onima koji za doručak pojedu bananu, trebate znati da to baš i nije preporučljivo.

banana-pixabay

Prema riječima eksperata, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti pokvariti vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionist dr. Daryl Gioffre je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalija, vlakana i magnezija, ali da nisu dobar izbor za doručak.

Razlog za to je visok nivo šećera koji za bananu iznosi 25 posto. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenim nivoom kiselosti uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

“Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osjećati umornim i gladnim“, izjavio je Gioffre.

Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdravog probavnog sistema.

Loading...

Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi probavni sistem“, dodao je nutricionist.

No, to ne znači da se trebate odreći banana, samo ih morate kombinirati s nečim drugim.

Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava“, istakao je dr. Gioffre.

On preporučuje kombinovanje banana s nečim što će neutralizirati kiselinu i usporiti korištenje šećera te tako spriječiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti kikiriki puter, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.

Izvor: klix

Vaš komentar na članak: