11.02.2015 u 10:04 | Biljke, Ljepota, Zdravlje | Komentari

Prirodni i djelotvorni recepti: Napravite losion protiv opadanja kose

Koji god da od ovih recepata odaberete, nećete pogriješiti. Rezultat će biti čvršća kosa, smanjeno opadanje i zdravo vlasište.

kopriva-caj-domaca-proizvodnja-slika

Ćelavost nije neobična pojava, a smatra se jednim od temeljnih estetskih problema današnjice. Onima kojima to predstavlja problem ili se jednostavno toga probojavaju zbog naginjanja opadanju kose dobra je vijest da priroda ima rješenje. Vrlo jednostavno sami možete pripremiti različite losione koji sprječavaju opadanje kose, bilo da ono vodi u ćelavost ili ne. Neki su od ovih recepata poznati od davnina, a omiljeni su osobito u ženskim redovima jer osim što sprječavaju opadanje kose, jačaju i hrane njezin korijen i vlasište. Koji god da od ovih recepata odaberete, nećete pogriješiti. Rezultat će biti čvrsta kosa, smanjeno opadanje i zdravo vlasište.

Losion od kadulje

U litri vode prokuhajte 50 grama kore lješnjaka i 100 grama kadulje. Kuhajte 15 do 20 minuta pa procijedite i ohladite. Pripremljeni losion svakodnevno lagano umasirajte u vlasište.

Losion od koprive i kamilice

Prokuhajte jednu litru vode te u nju stavite 15 žlica sušene koprive koju ste prethodno sitno nasjeckali. Ako nemate suhe koprive, možete staviti čaj koprive u filter vrećicama. Maknite s vatre i ostavite neka stoji poklopljeno dva sata. Nakon toga zagrijte vodu i koprivu bez da zakuha te dodajte pet žlica cvjetova kamilice (ako nemate, također možete staviti filter vrećice čaja od kamilice). Maknite s vatre i ponovo ohladite 2 sata. Nakon toga procijedite i dodajte u tekućinu 300 ml vinskoga octa. Losion koristite svaki drugi dan.

Losion od korijena koprive

U staklenku stavite 150 grama korijena koprive i prelijte jednom litrom vinskoga octa. Ostavite neka tako stoji na suncu osam dana, a povremeno protresite da se sastojci sjedine. Svakodnevno umasirajte u vlasište prije spavanja.

Losion od luka

Iako ima neugodan miris, luk je izvrstan protiv opadanja kose. Sok od dvije glavice luka pomiješajte sa žličicom meda. Umasirajte u vlasište i ostavite na glavi 30 – 60 minuta pa dobro isperite kosu.

Losion od koprive

U staklenku stavite deset žlica korijena koprive pa prelijte domaćom rakijom ili 70-postotnim alkoholom. Zaklopite i ostavite da stoji 30 dana na suncu. Zatim ocijedite i prelijte u tamnu bočicu. Koristite losion tri puta tjedno.

Tinktura koprive

Kao i u prethodnom receptu, u staklenu stavite deset 10 listova koprive pa prelijte maslinovim uljem tako da kopriva bude potpuno prekrivena. Neka smjesa stoji na suncu 30 dana, a zatim ocijenite i prelijte u tamnu bočicu. Desetak minuta umasiravajte losion u vlasište i ostavite na glavi sat vremena pa isperite. Umjesto koprive možete koristiti i ružmarin koji je također izvrstan protiv opadanja kose.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: