25.07.2019 u 16:44 | Voće, Zdravlje | Komentara:

Vrijeme je malina: Evo kako ovo voće pozitivno utječu na vaše zdravlje

Stiglo nam je vrijeme malina, omiljenog bobičastog voća specifičnog okusa na koji su rijetki imuni. U trenutku kada ih krenemo jesti, vjerovatnoća da ćemo lako prestati je veoma malena. No, osim što nam nude bogatstvo okusa, nude nam i brojne zdrave pogodnosti.

malina-pixabay

Bogate su antioksidansima

Maline su bogate antioksidansima koji djeluju protuupalno pa tako sprječavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje stanica. Među njima su u najvećim količinama antocijanin, resveratrol (usporava starenje), elagitanin (smanjuje rizik od raka) i pterostilben (važan za moždane funkcije), prenosi Radiosarajevo.

Pogoduju vitkosti

Maline sadrže ketone koji povoljno djeluju na nivo šećera u krvi i samim time potiču metabolizam masti. Na taj način se sprječava njezino taloženje u organizmu.

Sadrže vitamin C

Sto grama plodova sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. No, osim vitamina C, u malinama se nalaze i vitamini B, E i K. Usto, bogate su kalijem, magnezijem, manganom i bakrom.

Snižavaju temperaturu

Narodna medicina kaže kako su ocat i sok od maline savršeni spoj za snižavanje tjelesne temperature.

Čiste krvne žile

Maline obiluju vlaknima što znači da su odlične za dobru probavu i zdravo srce. Vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva te pročišćavanje krvnih žila.

Izvor: hayat

Vaš komentar na članak: