16.09.2015 u 14:22 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Prirodna pomoć kod angine pektoris

Šta je angina pectoris?

Angina pektoris je medicinski naziv za bol u grudima ili nelagodan osjećaj zbog koronarne bolesti srca. Simptomi angine pektoris nastaju kada srce ne dobija dovoljno kiseonika. To se naziva ishemija. Nastaje zato što su arterije sužene, a najčešći uzrok njihovog suženja je ateroskleroza. Angina pektoris se može pojaviti i kod ljudi koji imaju bolest srčanih zalistaka, hipertrofičnu kardiomiopatiju (bolest srca gde dolazi do njegovog uvećanja) ili visoki krvni pritisak.

FOTO: zdravljeizprirode.hr

FOTO: zdravljeizprirode.hr

Simptomi

Simptomi su nelagodnost, bol, stezanje, gušenje u sredogruđu. Pacijent raširenom šakom pokazuje gdje ga boli. Bol se može se širiti u ruku, vilicu ili trbuh. Na primjer, trčanje za autobusom može pokrenuti napad angine. Tokom vežbanja, usljed jakih emocija ili ekstremne temperature. Angina je znak povećanog rizika od srčanog udara, zastoja srca i iznenadne srčane smrti.

- bol ili nelagoda u prsima ili blizini prsiju ispod prsne kosti može se širiti u rame, ruku, vilicu, vrat, leđa ili druga područja, a često se opisuje kao stezanje, pritiskanje, pritisak, pečenje, gušenje, bol;
- bol nije točno lokalizirana;
- do boli može doći u stanju mirovanja;
- obično kratki bolovi u trajanju od 1 do 15 minuta;
- bolovi obično nestaju nakon odmora i/ili nitroglicerina.

Narodni pripravci za anginu pectoris

Crveni glog- Jača ras srca, liječi upalu srčanog mišića. Litrom ključale vode zasuti dvije kašikice cvjetova, pusitit da odstoji 5 minuta, zasladimo medom i pijemo četiri šoljice na dan, od toga jednu prije spavanja. Kod napada pomaže ako u čaj dodamo tri kapi tinkture od arnike te ga pijemo na gutljaje.

Neven- tjera na mokrenje i smiruje živce. S pola litre ključale vode zalijemo jednu kašikicu cvjetova, i piti trui puta na dan.

Rosopas- otklanja grčeve srčanog mišića. Prstohvat listova zalijemo sa pola litra ključale vode, i piti na gutljaje.

Kupka sa oparkom crvenog gloga

Kupka za ruke i noge se priprema tako da u dvije litre vode stavimo 10 kašika cvjetova. Kupku pravimo dva puta dnevno.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: