03.07.2016 u 9:19 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ruska mast koju svi trebamo imati u kućnoj apoteci jer je prijeki lik za mnoge boljke

Ovu ljekovitu mast možete koristiti za liječenje bronhitisa, otitisa, angine, otoka, opekotina, modrica, otvorenih rana, pukotina na rukama i nogama, upale jajnika, trofičkih čireva i niza ženskih bolesti.

ruska-mast

U zavisnosti od bolesti, što se tiče spoljašnje upotrebe, mast treba da mažete, stavljajte kao obloge ili utrljavajte. Može da se koristi i za unutrašnju upotrebu – pola kašičice tri puta dnevno prije obroka, piše uspesnazena.com.

Sve što vam je potrebno jeste jedno jaje, 400 ml biljnog ulja (na primjer kantarionovog) i komadić pčelinjeg voska (oko 60 grama).

Skuhajte jaje i izvucite žumance, bjelance vam ne treba. Izgnječite žumance na tacnici, a u emajliranu šerpicu sipajte ulje. Dodajte i vosak, pa stavite na laganu vatru i sačekajte da se vosak istopi. Kad se bude čulo “pucketanje” , uzmite žumance i prstima bacajte po malo u ulje sa voskom, mrvicu po mrvicu. Ulje će početi da pjeni, pa budite spremni da brzo uklonite šerpicu sa vatre.

Kada se ulje smiri, ponovo ga vratite na šporet. Nastavite da dodajete žumance do kraja, stalno mešajući kašikom. Smjesa će promeniti boju i postati tamno braon. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Procijedite kroz gazu ili cjediljku sa sitnim sitom. Ostatke (mrvice žumanceta) bacite.

Kada se mast ohladi, staviti je u staklenu teglu i zatvorite poklopcem. Mast čuvajte u frižideru, najduže 10 mjeseci.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: