10.12.2020 u 21:03 | Voće, Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

VOĆE U KOJE SU SE KLELI ANTIČKI BOGOVI: Nar jača srce, pomaže u borbi protiv raka i usporava starenje!

U nastavku saznajte sve zdravstvene prednosti ovog voća koje se još od antičkog doba koristi kao lijek

fruit-1323080_1280

Nar spada među najzdravije voće jer obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji štite od mnogih bolesti.

Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova. U drevnim zapisima se jarko crvene sjemenke nara porede sa krvlju. Vjeruje se da usporavaju starenje i daju mladolikost.

Predstavlja simbol plodnosti, izobilja i vječnog života, a ono što su nekada bila vjerovanja i mitovi, danas je potvrdila i nauka.

Jedna porcija (pola šolje) nara sadrži oko: 72 kalorije, 1 gram masti, 16 grama ugljenih hidrata, 12 grama šećera, 3 miligrama natrijuma, 4 grama vlakana i 1 gram proteina.

Samo 100 grama će zadovoljiti oko 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, a odličan je izvor i vitamina B-5. Kalijum iz ovog voća čuva srce i mišiće.

Loading...

Nar obiluje sastojcima koji imaju snažno antibakterijsko i protivgljivično dejstvo, te je dobra prevencija gingivitisa i drugih upalnih procesa u usnoj duplji.

Nar sadrži i dosta šećera, ali to nije za zabrinutost jer je bogat vlaknima koji će nivo glukoze u krvi održavati stabilnim.

Pomaže kod artritisa i bolova u zglobovima.

Nar je prirodni izvor antioksidansa, flavonola, koji djeluju protivupalno, te je efikasan u borbi sa reumatoidnim artritisom.

Ekstrakt nara može da smanji pojavu i učestalost ovog upalnog procesa zglobova.

Istraživanja takođe pokazuju da je težina artritisa i upale zglobova značajno smanjena upotrebom ekstrakta nara. Ako već koristite lijekove za artritis, provjerite sa svojim ljekarom da li smete da uvrstite nar u svoju ishranu.

Jača srce

Sok od sjemenki nara sadrži visoki udio antioksidansa, te može da blokira ili uspori nakupljanje holesterola u arterijama.

Jedno istraživanje je pokazalo da učesnici koji su konzumirali sok od nara uspjeli su da snize svoj pritisak za više od 12 odsto.

Pomaže u borbi protiv raka

Kada je u pitanju rak, sve više istraživanja pokazuje da je nar moćan u borbi protiv raka. Nar djeluje antikancerogeno na različite vrste ćelije raka.

Brojna istraživanja pokazuju da ekstrakt nara ima moćno dejstvo u borbi protiv raka dojke i da može da uspori rast raka prostate.

Poboljšava pamćenje

Sok od nara poboljšava pamćenje ii kognitivne sposobnosti. Tu teoriju je i potvrdilo istraživanje sprovedeno nad starijim ljudima.

Naime, ispitanici koji su pili sok od nara znatno su poboljšali pamćenje. Istraživanje takođe pokazuje da konzumiranje ovog soka može da uspori simptome Alchajmerove bolesti. Nar pozitivno djeluje na pamćenje i na mišićnu koordinaciju.

- Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga.
- Sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama.
- Snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
- Povoljno djeluje na centralni nervni sistem.
- Sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, te pomaže u borbi sa depresijom.
- Koristan je za koštanu strukturu pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.
- Pospješuje borbu protiv ešerihije koli i stafilokok bakterije.
- Plodovi nara sadrže dosta gvožđa tako da pomažu u liječenju anemije i otklanjanju simptoma slabosti i vrtoglavice.
- Plodovi nara povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida.
- Utvrđeno je da dvije čase soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.

Snižava krvni pritsak

Sok od nara sadrži različite vrste antioksidansa i polifenola koji pozitivno utiču na kardiovaskularno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog soka tokom dvije nedelje snižava krvni pritisak.

Izvor: Stil

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: