11.01.2018 u 7:09 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Ovi čajevi i napitci čiste tijelo od otrova i sagorijevaju masti

Zimi je vrlo korisno početi s čajevima i tinkturama za detoksikaciju organizma i piti ih dulje vrijeme kako biste došli do toga da tijelo apsorbira ljekovite tvari iz bilja i počne davati učinak

caj-pixabay

Iako mnogi zimu povezuju s prejedanjem i debljanjem, sada je idealno vrijeme da smanjimo višak te proljeće dočekamo zdraviji i snažniji, poručuje dr. Ksenija Krajina Pokupec, a piše 24sata.hr.

Ako se detoksikacija započne za vrijeme zime dugoročno će se odraziti na mršavljenje te ćete tako izbjeći jo-jo efekt.

Za detoksikaciju su idealni čaj od bazge, frangule, lana, koprive, vodopije, kamilice i melise. Možete piti zeleni i crni čaj koji su bogati fluoridima i antioksidansimaPomažu i čaj od preslice, pirike, maslačka, omana, vrkute, stolisnika, kima, metvice i malo piskavice.

Svakako izbjegavajte čajeve iz vrećice jer su često puni dodanih aroma. Uz čaj možete piti i najmanje 100 kapi tinkture za mršavljenje od koprive, imele, breze i koromača - kaže dr. Krajina Pokupec te napominje kako je redovita aktivnost iznimno vaša.

- Trebali biste uvesti barem pola sata šetnje na dan, no vrijedi razmisliti i o aerobiku, jogi, nordijskom hodanju ili plivanju. Sve su to aktivnosti koje pomažu da se oslobodimo stresa, koji je jedan od glavnih krivaca zbog kojih se jede u pogrešno doba dana ili previše - upozorava dr. Krajina Pokupec.

Prvi korak je zdrava i uravnotežena prehrana

- Tijekom blagdana imamo vremena obratiti pozornost na to koliko je kaloričan obrok koji smo pripremili i usporediti ga s potrebama, što je dobar početak za promjenu navika - savjetuje naša sugovornica.

Umjesto navike da zbog žurbe preskačemo doručak, za ručak pojedemo nešto na brzinu, s nogu ili ništa, a za večeru se pretrpamo hranom, možete početi s organizacijom prehrane u pet obroka.

Loading...

- Ako se ne uvede red, prije ćete posegnuti za namirnicama koje su bogate mastima, šećerima i kalorijama, a siromašne vitaminima, mineralima i vlaknima te pojesti previše. I to usporava probavu i skidanje kilograma – upozorava dr. Pokupec.

Osim toga, informacija o tome da smo siti od želuca do mozga putuje 15-20 minuta i ako se jede na brzinu, u desetak minuta lako se može pretjerati. Zato svaki obrok pojedite za stolom, polako žvačite i uživajte u okusimakako biste mogli prestati kad osvijestite da vam je dosta, savjetuje liječnica.

Za blagdane birajte hranu niskoga glikemijskog indeksa

Postoje tablice s glikemijskim indeksom hrane koje je jednostavno pratiti, potražite ih i proučite. Što je glikemijski indeks namirnice niži, to znači da je namirnica sporija, odnosno sporije se metabolizira, pa ne opterećuje puno gušteraču i ne traži puno inzulina.

- Takva namirnica sporije otpušta energiju i omogućava nam dulju sitost. Tako ćemo izbjeći nagle skokove šećera u krvi, nakon kojih slijedi nagli pad, odnosno hipoglikemija, stanje u kojem smo ponovno gladni i moramo jesti – pojašnjava dr. Pokupec.

Noćni zeleni napitak za detoks i skidanje masti

Ovaj napitak potiče metabolizam i detoksikaciju te pomaže kod izgaranja masnoća oko trbuha, koje su povezane s bolestima srca, visokim krvnim tlakom i većim rizikom od dijabetesa. Učinkovito potpomažu uklanjanje toksina iz jetre, pa ga možete koristiti kako biste ojačali imunitet i ubrzali metabolizam.

Potrebni sastojci za pripremu napitka su: 1/2 limuna 1 krastavac, 1 žlica ribanog đumbira, pola vezice peršinova lišća, 1/3 žlice vode.

Priprema: Operite sve sastojke, očisti krastavac pa sve zajedno ubacite u blender i izmiksajte.

Pijte svaku večer prije spavanja. Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

Fat burner s đumbirom i sokom aloe vere

Ovaj napitak će vam pomoći da se osjećate lakše i istovremeno s mnogo više energije. Ako ga redovito pijete primijetit ćete smanjenje masnih naslaga na području trbuha, a njegovi aktivni sastojci pomoći će mršavljenju čak i dok spavate. Đumbir ubrzava metabolizam i sprječava zatvor, a aloe vera potiče mršavljenje.

Sastojci: 1 limun, 1 krastavac, 1 žlica ribanog đumbira, 1 žlica soka Aloe Vere, nasjeckano lišće peršina ili korijandera te pola čaše vode.

Priprema: Sastojke jednostavno ubaci u blender i izmiksaj. Napitak je najbolje piti tokom poslijepodneva. Djeluje protuupalno, potiče detoksikaciju i sprječava zadržavanje vode u tijelu.

Detoksikacijski napitak s octom i cimetom

Napitak izvlači toksine iz tijela, ublažava probleme sa spavanjem te sprečava dijabetes, visoki krvni tlak i razvoj srčanih bolesti.

Sastojci: 1 limun, šaka nasjeckanog peršina, 1 žlica naribanog đumbira, 1 žlica jabučnog octa, štapić cimeta ili žlica cimeta u prahu, pola litre vode.

Priprema: Izblendajte sve sastojke i popijte napitak svaku večer prije spavanja. Možete ga piti i prije obroka kako biste smanjili veličinu porcije. Naime, kombinacija jabučnog octa i cimeta prije jela snižava razinu šećera u krvi i stvara osjećaj sitosti.

Korjenasto povrće i citrusno voće

Detoksikacijski sok je zasigurno jedan od najboljih saveznika u borbi protiv suvišnih kilograma. Možete ga jednostavno pripremiti u svojoj kuhinji, bilo da se odlučite samo za voćni ili kombinaciju voća i povrća.

Citrusno voće je poznato po tome što ima snažan detoksikacijski učinak i pomoću njega se možete riješiti toksina koji su se mjesecima nakupljali u tijelu.

Korjenasto povrće bogato vlaknima poput đumbira, mrkve ili jabuka također se preporučuje za detoksikacijske sokove. Poznato je da pomaže nesmetanom funkcioniranju probavnog trakta, a da se i ne spominju dobrobiti antioksidacijskih učinaka koje imaju za tijelo.

Antioksidansi štite organizam od štetnih učinaka slobodnih radikala. Već će i samo jedna čaša tjedno ovakvog napitka imati značajan utjecaj na zdravlje tvog organizma.

Ovakav sok ima dvostruki učinak - pomaže tijelu da se riješi otrova,kemikalija i ostalih štetnih tvari te da se na najbrži i najprirodniji način riješi suvišnih kilograma. Svi oni koji žele izgubiti kilograme i ostati pri tome zdravi trebaju jednu do dvije detoksikacijske kure godišnje

Zeleni čaj

Već se stoljećima koristi radi brojnih prednosti koje ima, a pomoć kod gubitka težine je samo jedna od njegovih blagodati. Ako niste na dijeti i samo pijete zeleni čaj on vam može pomoći da izgubite kilogram, dva, ali ako ga kombinirate s dijetom i vježbanjem može vam biti od velike pomoći na putu do vitkosti.

Ako ne volite redovito vježbati, žlica zelenog čaja dnevno osigurat će vam potrebne antioksidanse i pomoći u gubitku masnih naslaga tako što će ubrzati metabolizam.

Zeleni čaj pomaže u mršavljenju i tako što diže nivo ukupne energije i smanjuje apetit. Osim povoljnih učinaka na gubitak kilograma zeleni čaj pomaže kod opuštanja.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: