03.01.2022 u 14:22 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Ovaj začin može izliječiti vaš vid, otkloniti depresiju, kao i bolove i grčeve

Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi.

safran-pixabay

Sudionici ovih istraživanja bili su umirovljenici, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana.

U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa koje je Bog stvarajući planet stvorio za čovjeka, ističe se šafran, začin kojega mnogi nazivaju kraljem svih začina.

Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerojatnoj ljekovitosti.

Loading...

Neki su njime spriječili širenje raka dok su neki jednostavno prestali nositi naočale a treći su pak svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu sve se više govori, o Božjem lijeku, šafranu čija je ljekovita zbilja, svakim danom sve popularnija.

Šafranse nekada koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u trbuhu i bolesti bubrega, te predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva.

Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u suradnji moderne medicine, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore gdje je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110%.

Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko djelovanje slobodnih radikala i do 65%, što znači da šafran može djelojovati i kao antioksidans.

Izvor: procitajtevise.com

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: