19.03.2016 u 19:14 | Biljke, Zdravlje | Komentari

OVA BILJKA UNIŠTAVA RAK i brojne tegobe, a svi je ignorišemo!

Jedino što je važno kod branja ove biljke je da to bude na čistijim predjelima, daleko od prometnica i onečišćenja. Iako je prilično zapostavljena, maslačak je biljka s puno ljekovitih svojstava.

maslacak-foto-flickr

U posljednje vrijeme sve češće čujemo kako korijen ove biljke može pomoći oboljelima od raka. Naime, znanstvenici su otkrili da korijen ove biljke djeluje bolje od kemoterapije jer ona ubija sve stanice, a korijen maslačka samo stanice zahvaćene karcinomom, piše Baseline of Health.

Osim što ima dijuretska svojstva, potiče i izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol. Sadrži iznimno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, željezo, kalcij, kalij, folnu kiselinu i magnezij. Sadrži i do 535 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

S obzirom da se bliži travanj, dobro je znati kako je upravo taj mjesec najbolji za branje maslačka. Svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo su ljekoviti.

Listovi
Listove maslačka (radič) možete pripremiti kao salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir. A od cvjetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Korijen
Potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komade. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Raširite ga na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u roku od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima.

Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin izbacuju iz organizma. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (zatvora), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: