04.10.2014 u 19:37 | Featured, Zdravlje | Komentari

Lijekovi od lovora – Kako se sve može iskoristiti lovorov list?

Lovor je dosta poznata biljka a koristi se kao aromatska biljka, začinska i ljekovita. Najpopularniji dio biljke je list koji se koristi kao začin u mnogim kuhinjama svijeta, u prehrambenim i začinskim postrojenjima, te u mnogim ljekovitim preparatima.

lovorov-list-free

Lovor potpomaže probavu, liječi anoreksiju, gubitak apetita i posljedice prejedanja. Dobar je i kao sredstvo za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripe, prehlade i drugi mikrobi. Također, djeluje kao opuštajuće i umirujuće sredstvo.

Baš zbog svojih opuštajućih i umirujućih svojstava, lovor se ne smije koristiti u neograničenim količinama jer može smiriti moždane funkcije do razine halucinacija.

Plod lovora je jajastog oblika boba koja dosta sliči na plod masline. Iz ploda se nekada dobivalo ulje, zrnata masa, smjesa masti i eteričnog ulja, koja je dosta aromatična a koristila se u proizvodnji sapuna. Danas se o proizvodima od plodova lovora i ne govori puno, naime izašli su iz mode, no svakako je dobro za spomenuti ih.

Lovor se ukratko može koristiti na sljedeće načine:

Loading...

Lovor kao začin

Prije se list lovora koristio dosta češće nego danas. Lovorov list se dodaje pečenkama, raznim umacima i sosovima, kiselom kupusu, ribljim marinadama, kiselom krastavcu i paprikama, tikvama ili cikli. Miris i aroma lovora dobro pristaje svim jelima pa je teško zamisliti neko jelo kojem lovor ne bi bio dobar dodatak. Pored dobrog mirisa, lovor se u jelo stavlja i zbog bolje probave.

Lovorovo ulje

Lovorovo ulje primjenjujemo isključivo izvana. Dosta je dobro za masažu, pa se koristi za omekšavanje potkožnih čireva i čvoruga, također liječi razne kožne osipe, bolove u mišićima, te nategnuća mišića i uganuća u zglobovima i reumatizam.

Mast protiv reumatizma

Da bi pripremili mast protiv reumatizma potrebno je izgnječiti 20 grama svježih, zrelih bobica lovora u drvenom ili porculanskom mužaru. Nakon toga je potrebno skuhati izgnječene bobice 15 minuta u jednoj litri ključale vode. Dobiveni sok je potrebno procijediti kroz platnenu krpu i ostaviti ga da se ohladi. Sa površine pokupite lovorovo ulje i pomiješajte ga sa žlicom svinjske masti (koja nije osoljena). Dobro izmiješajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj posudici. Ova mast je odlična za ublažavanje ili uklanjanje reumatskih tegoba, te kod bolova u mišićima i zglobovima.

Čaj protiv gripe i bronhitisa

Tri usitnjena lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i pol decilitra vode. Ostavite tekućinu da odstoji poklopljena nekih 10 minuta. Procijedite i dodajte u nju žlicu limunovog soka i dvije žlice meda. Kod gripe ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dl ovog čaja.

Tinktura od lovorovog lista

Sitno narežite 30 grama svježeg lovorovog lista te ga stavite u staklenku i prelijte sa tri decilitra rakije (jakosti najmanje 60%). Držite sve dobro zatvoreno 10 dana na toplom mjestu, a zatim ocijedite. Iscrpina od lovorovog lista odličan je lijek kod nateknuća tetiva, bolova u mišićima, nategnuća mišića, reume, uganuća zglobova te kod oduzetosti udova.

Izvor: narodnilijek.com

Vaš komentar na članak: