10.11.2020 u 14:02 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

Otkrivena vijekovima čuvana tajna: Najstarija metoda liječenja u Kini čuva od svih bolesti!

Prema jednoj japanskoj legendi, nekada davno je živio čovjek koji je od svog oca dobio neprocjenjivo znanje kako da uvijek bude zdrav i da se izlječi od svake bolesti koja ga snađe. Otac mu je prenio samo jednu tajnu – gdje se na tijelu nalazi tačka stotinu bolesti ili tačka dugovječnosti, kako je nazivaju u Kini.

covjek-pixabay

Sljedeći zapovjesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživjeo je rođenje i smrt nekoliko careva. Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku, koja se koristi već nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko tijelo ima 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na broj dana i mjeseci u godini.

Djelovanje takve, akopresurne masaže (pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da se kroz masažu može uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li (tačka za stotinu bolesti), daje trajni pomlađujući i iscjeljujući efekat. U Kini je ova tačka poznata kao – tačka dugovječnosti, u Japanu – tačka za stotinu bolesti.

Gdje se nalazi ta čarobna tačka (Zu San Li) na našem telu?

Loading...

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da bi je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog prsta i domalog, u vidu manjeg udubljenja između kostiju. Možete je pronaći i na drugi način. Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primjetićete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i je ta tačka – Zu San Li.

Zašto je japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

– Kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela
– Kontroliše rad kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlijezde.
– Pomoću masaže tačke Zu San Li može se povećati aktivnost nadbubrežnih žlijezda, najmoćnijih žlijezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.

Evo šta će se dogoditi ako svakodnevno masirate ovu tačku:

– Normalizacija krvnog pritiska
– Normalizacija šećera u krvi, insulina
– Suzbijanje upalnih procesa u organizmu
– Podizanje imuniteta
– Poboljšava varenje
– Leči bolesti gastrointestinalnog trakta
– Tretira posledice moždanog udara

Masaža ove tačke djeluje i na psihu. Pomoći će vam da povećate samopouzdanje, eliminišete stres i napetost i pronađete unutrašnji mir. Masirajući ovu tačku možete da izlječite mnoge bolesti, uključujući štucanje, zatvor, gastritis, inkontinenciju.

Kako možete uticati na tačku dugovječnosti?

Najbolje je masirati tačku Zu San Li u jutarnjim satima, pre ručka, 9 puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta ukupno.

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoja osjećanja. Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da počinjete proces ozdravljenja.

Takva masaža ima stimulativno djelovanje. Tačku možete masirati prstima ili zrnom neke žitarice žitarice (heljde, zobi, pirinča itd …). A možete i zalijepiti na ovu tačku, isječen na pola, čen bijelog luka i ostaviti 1-2 sata (dok koža ne pocrveni).

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim satima pogodna je za gubitak težine – kažu, oko pola kilograma nedeljno. Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne biste izazvali nesanicu.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji efekat postiže se za vrijeme Mladog Meseca, pa ako već nemate vremena za svakodnevno masiranje, gledajte da to bude kad je Mlad Mesec.

Osam dana poslije početka Mladog Meseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmjenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke na satu. To je najbolje vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanje rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

Prije ručka, naizmenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog sistema i organa za varenje.

Poslije ručka, simultano na obje noge – protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolje i poremećaja sna.

Uveče, u suprotnom smjeru od kretanja kazaljke na satu, naizmenično na svakoj nozi, za poboljšanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

Izvor: telegraf

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: