14.11.2020 u 19:13 | Zdravlje | Komentari

OBRATITE PAŽNJU: Dr Nestorović govori o simptomima koji su specifični za upalu pluća

Pulmolog dr Branimir Nestorović ističe da u slučaju kovida nema zapaljenja pluća bez ijednog simptoma.

NESTOROVIC

Iako su asimptomatske upale pluća izuzetno rijetke, one su i te kako moguće, ali ne i kada je u pitanju infekcija korona virusom.

- Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasjenčenje tipa mliječnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma – istakao je u izjavi za “Telegraf”.

Zašto Covid-19 uopšte izaziva upalu pluća?

Loading...

Prema navodima i drugih svetskih stručnjaka, upravo su ta dva simptoma znak da je SARS-CoV-2 prešao na pluća gdje je dalje nastavio inficira ćelije, koje potom umiru i otpadaju, zbog čega otežavaju organizmu da održe pluća čistim.

Tako je poznato da zapaljenje pravi oštećenje plućnog tkiva, te dodatno zapaljenje, pa se ovaj začarani krug ne zaustavlja dokle god ima zdravog tkiva koje virus može da uništi.

Zapaljenjem može da se objasni zašto je suhi kašalj jedan od prvih simptoma, a isto vazi i za otežano disanje i stvaranje šlajma.

Koji su simptomi upale pluća?

Ostali simptomi koji mogu da se jave u ovoj fazi su zamor, upala grla, glavobolja, bol u zglobovima ili mišićima, jeza i kijavica. Nakon pet dana hronični bolesnici bi mogli da imaju otežano disanje, a sedam dana je potrebno prije nego što završe u bolnici. Lakši slučajevi obično prođu za ovo vrijeme.

Srednje teški i teški bolesnici će dobiti upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajuć do ugrožavajućeg. Ovi bolesnici mogu da se oporave u roku od nekoliko dana, ali nekima je potrebno i nekoliko nedelja. Međutim, kod nekih bolesnika sa teškim oblikom infekcije i kod onih koji su kritični simptomi mogu naglo da se pogoršaju, tako da pređu u sindrom akutnog edema pluća.

(Telegraf.rs)

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: