19.05.2017 u 11:26 | Featured, Zdravlje | Komentari

“Svi pričaju o tome sadrži li hljeb gluten ili ne, ali za organizam je najzdraviji samo jedan tip hljeba”

Američki kardiolog Steven Gundry smatra da većina vrsta hljeba koje svakodnevno konzumiramo nije dobra za naše zdravlje, te tvrdi da bismo trebali konzumirati samo jednu vrstu – hljeb koji uopšte ne sadrži žitarice.

hljeb

U knjizi “The Plant Paradox” Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, teško probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biohemijskih poremećaja i pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu. Ističe da gluten nije ništa drugo, nego određena vrsta lektina.

Doktor podsjeća da je gluten teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru. Oštećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni proces, imunu ili alergijsku reakciju.

U knjizi također objašnjava da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, poput heljde, zoba, riže, kukuruza, i prosa, ali ističe i da sve žitarice sadrže neke druge vrste teško probavljivih proteina na koje pojedinci reaguju ako ne podnose gluten, ako imaju oštećenu crijevnu stijenku ili sindrom propusnosti crijeva.

Mnogi izbjegavaju gluten strahujući od debljanja i drugih bolesti, ali Gundry ističe da gluten nije ništa drugo, nego određena vrsta lektina. Paradoks je da se ovi toksični proteini na biljnoj bazi mogu pronaći u brojnim proizvodima koji se reklamišu kao “bezglutenski”.

Američki kardiolog tvrdi da lektini, kojih ima i u voću i povrću, posebno u mahunarkama, u ljudskom organizmu podstiču hemijske reakcije koje uzrokuju debljanje, nadutost trbuha, sindrom iritabilnog crijeva i druge zdravstvene probleme.

Ističe kako je jedina vrsta hljeba bez lektina hljeb koji uopšte ne sadrži žitarice. Riječ je o po obliku “spljoštenom” hljebu koji se ne “diže” u procesu izrade.

Zdravi hljeb koji zagovara Gundry sastoji se od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundeve, sezama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana i orašida (oraha, badema, lješnjaka) i malo soli, a priprema se s dvije čaše vode, te nekoliko kašika otopljenog kokosovog ulja ili maslaca.

U Sjedinjenim Američkim Državama može se kupiti gotov, a proizvodi ga američka kompanija “Barely Bread”.

Izvor: jutarnji

Vaš komentar na članak: