10.02.2015 u 11:46 | Zdravlje | Komentari

Zdravom prehranom protiv osteoporoze

Da bi se osteoporoza preduhitrila i izbjegla, važno je od malena voditi računa o načinu prehrane. U adolescentnoj dobi je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako potiče rast i razvoj kostiju.

Redakcija “Života plus” vam zato predstavlja biljne namirnice koje najviše posjeduju neophodne sastojke za zdrave i čvrste kosti.

brokula-600x400-590x392

Brokula (Brassica oleracea)
pripada obitelji zelenog povrća, koje osigurava dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcija.

Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke. Obilje minerala, kalcija, magnezija, kalija i željeza, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja općenito.

Prilikom kupnje treba birati samo brokula koji ima zelenu boju, sa čvrstim i kompaktnim cvjetovima. Žute glavice pokazuju da je plod prezreo, da ima manje korisnih sastojaka, a nije ni ukusan. Dobro odabran svjež plod može se čuvati u otvorenoj plastičnoj vrećici u hladnjaku, najdulje tjedan dana. Pere se neposredno prije pripreme. U zamrzivaču očišćen i zamrznut može se očuva i do godinu dana.

Loading...

Prilikom pripreme, brokula treba kuhati u kipućoj posoljenoj vodi, najdulje pet do šest minuta. Na taj način očuvat se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lijep okus.

Ovako skuhan može se servira na nekoliko načina

* Da se pospe sezamom i limunovim sokom.

* Kao jednostavna ukusna čorba sa skuhanim karfiolom, u koju su dodani začini po želji.

* U vidu omleta sa skuhanim cvjetovima i isjeckanim stabljikama.

* Sa skuhanim tjesteninama, preko kojih je isjeckan kikiriki, dodano maslinovo ulje i cvjetovi brokule.

Susam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u prehrani protiv osteoporoze, dok se sezamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo. U velikim količinama prisutan je i iznimno važan kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, sezam je pravi izbor. Dovoljno je jednu žlicu ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutro sve treba pojesti natašte, a postupak ponavljati u kontinuitetu.
Banana nije samo plod zadovoljstva, već i djelotvorno voće koje može zamijeniti kompletan obrok ili dopuni prehranu.

Učinkovita je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, kao i folnom kiselinom. U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustoće kostiju.

Zanimljivo je da znanstvenici inzistiraju na konzumiranju zrelih banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija djelovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji osiguravaju zdravlje i kvalitetu kostiju. Velika prednost daje se sušenim bananama koje rad metabolizma poboljšavaju, a sve korisne sastojke sadrže u koncentrovaniji obliku, zbog čega su još učinkovitije.

LIJEK STARIH GRKA

Za lijek protiv osteoporoze, koji su spravljali još stari Grci, treba pripremiti 10 žlica mljevenih sjemenki lana, po pet žlica mljevenog sezama, sjemenki bundeve, zrna pšenice, suncokreta, tri žlice grožđica i kilogram livadskog meda.

Sve navedene sastojke dobro pomiješati drvenom žlicom ili kuhačom, a zatim smjesu sipati u teglu. Uzimati po jednu žlicu prije doručka i ručka.

Izvor: novosti

Vaš komentar na članak: