17.06.2015 u 14:31 | Recepti, Zdravlje | Komentari

NEZAMJENJIVA U SVAKOM DOMU: Recept za domaću nevenovu mast

Spektar djelovanja ove ljekovite masti vrlo je širok, a možete ju sami napraviti po jednostavnoj recepturi, od domaćih sastojaka, bez dodatka bilo kakve kemije.

neven-pixabay

Nevenova mast nezamjenjiva je u svakom domaćinstvu i obavezno ju morate imati u svome domu ako brinete za svoje zdravlje i za zdravlje vaših bližnjih.

Spektar djelovanja ove ljekovite masti vrlo je širok, a možete je sami napraviti po jednostavnoj recepturi, od domaćih sastojaka, bez dodatka bilo kakve kemije. Ovu mast odlično podnose djeca te se koristi protiv osipa, uboda i dermatitisa. Učinkovita je i kod posjekotina, opekotina i gljivičnih oboljenja. Odlična je i za kožne ekceme, ožiljke i proširene vene.

Učinkovita je i kod problematične masne kože lica, a pomaže i u liječenju akni – smanjuje lučenje sebuma, čisti i sužava pore. Ako imate grubu i ispucalu kožu – ova mast će biti od velike koristi. Mast se priprema zaista brzo i jednostavno, sa samo dva sastojka.

Loading...

POTREBNO:

- 50 svježih cvjetova nevena

- 200 grama domaće svinjske masti

Svinjsku mast treba otopiti, najbolje u vatrostalnoj posudi (nipošto u metalnoj!), a nakon što se se dobro ugrije (ne smije prokuhati) dodati nevenove latice i na laganoj temperaturi miješati dvije, tri minute. Smjesu pokriti gazom i ostaviti da stoji 24 sata, a za to vrijeme smjesu ponekad promiješati drvenom ili plastičnom žlicom.

Nakon isteka navedenog vremena, mast je potrebno ponovno zagrijati da se otopi, a potom ju procijediti kroz gazu i preliti u staklenu ili plastičnu posudicu. Mast je potrebno držati u hladnjaku, a nanosi se na oboljelo mjesto u tankom sloju više puta dnevno. Rok trajanja ovoga pripravka je godina dana.

Mast obnavlja površni sloj kože (epiderm) i na taj način ubrzava zacjeljivanje kožnih procesa i zarastanje rana, čak i otvorenih rana koje ne zarastaju. Ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a dobar je i antiseptik.

Mast ima ugodan i blagi miris, no ako želite, u smjesu možete dodati i nekoliko kapi eteričnoga ulja. Ako se radi o osjetljivoj koži ili koži beba, eterično ulje nemoj te dodavati.

Izvor: dnevno.hr

Vaš komentar na članak: