31.10.2019 u 18:09 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Ne bori se s dijabetesom – preokreni ga zauvijek! Najjači prirodni saveznici u borbi protiv dijabetesa

Dijabetes je bolest modernog doba i stila života koji podrazumijeva dosta sati provedenih u položaju sjedenja, a to nije položaj koji doprinosi zdravlju organizma, već naprotiv.

Ipak, postoji mogućnost da se ova bolest spriječi uvođenjem minimalne fizičke aktivnosti preko nedelje, kao i ishranom koja je preventivna u ovom slučaju.

diabetes-lijek

Evo koje tri namirnice su najbolji saveznici protiv ove bolesti.

Crveni luk

Loading...

Luk je svestrana namirnica koja ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Preporučuje se svim oboljelima od dijabetesa, jer su naučnici potvrdili da luk sadrži mangan i hrom, elemente koje održavaju pravilno lučenje i funkciju insulina. Crveni luk pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi jer sadrži veliku količinu sumpora i flavonoida. Pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 preporučuje se 100 g crvenog luka dnevno.

Kelj

Kelj je moćna namirnica koja pomaže u kontroli glukoze u krvi dijabetičara. Sadrži dijetetska vlakna koja smanjuju nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi, što je značajno za osobe oboljele od dijabetesa. Ovo zeleno, lisnato povrće prepuno je proteina, vlakana i ima nisku kalorijsku vrijednost. Izbjegavajte prženje kelja na maslacu ili ulju, na taj način umanjujete njegova djelotvorna svojstva.

Bijeli luk

Ovaj moćni borac protiv mnogih bolesti ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Pitate se koliko je belog luka dovoljno pojesti, kako bi se sve dobrobiti ove čudesne biljke pravilno odrazile na zdravlje? Redovnim uzimanjem tri do četiri čena dnevno možete da poboljšate svoje zdravlje, a usput i snizite šećer u krvi.

Kuhani bijeli luk lakše se vari, pa ga mogu konzumirati i osobe koje imaju problema sa želucem kada konzumiraju sirovi bijeli luk.

Izvor: aura

Vaš komentar na članak: