20.11.2015 u 22:50 | Featured, Zdravlje | Komentari

BOLI VAS STOMAK, A NE ZNATE ZAŠTO? Ova slika će vam riješiti sve nedoumice

Sigurno ste mnogo puta pitali prijatelje ili porodicu koji se organ nalazi u kom dijelu stomaka, naročito kada vas to mjesto misteriozno zaboli. Donosimo vam tačnu “mapu” abdomena, zahvaljujući kojoj ćete u svakom trenutku moći da odredite šta vas tačno boli i da li je stanje ozbiljno.

Bol u stomaku je kompleksna stvar – toliko je organa raspoređeno na tako malom prostoru da čovjek gotovo da ne može da odredi šta ga boli i zbog čega. Može biti u pitanju čir, kila, menstrualni bolovi ili čak i obično prejedanje.

Tako je, recimo, prvo što većini padne na um kada ih zaboli stomak svakako zapaljenje slijepog crijeva. Na svu sreću, ta pretpostavka uglavnom nije tačna, ali prilično često se ispostavi da je krivac debelo crijevo. Česti su i simptomi ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti.

Divertikum je vjerovatno izraz sa kojim se rijetko srećete, a to su zapravo proširenja crvene sluzokože koja nastaju u debelom crijevu, i mogu da daju ozbiljne bolove, posebno na lijevoj strani stomaka.

Dakle, jednim pogledom na ovu sliku, utvrdićete koji vas tačno organ muči. Naravno ukoliko je u pitanju bol manjeg intenziteta koji se dogodio jednom ili dva puta, velika je vjerovatnoća da nema razloga za paniku. Ukoliko se bol često javlja i jačeg je intenziteta, obavezno se javite ljekaru!

stomak-fotka

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: