02.11.2017 u 14:01 | Zdravlje | Komentari

Naučnici otkrili šta se zaista događa u koži kada imate ekcem i šta treba da uradite povodom toga

Ekcem jeste kožna bolest koja se očituje ljuštenjem, svrabom. Ovdje ćemo navesti koji su najčešće uzroci ovog problema:

ruke-krema

Ekcem se može javiti i zbog netolerancije na gluten ili mliječne proizvode. Zato je potrebno da provjerite da li postoji takav problem.

Stres dodatno pojačava ovaj kožni problem. Kako biste smanjili simptome, potrebno je da se zdravo hranite, unosite dosta vitamina i minerala.

Neki oblici ekcema može biti potaknuta tvari koje dolaze u kontakt s kožom, kao sapuni, kozmetika, odjeća, deterdženti, nakit, ili znoj. Radni alergeni (tvari koje uzrokuju alergijske reakcije) također može uzrokovati epidemije ekcema. Promjene u temperaturi ili vlazi, ili čak psihološki stres, može dovesti do izbijanja ekcema u nekim ljudima.

Loading...

Liječnici ne znaju točan uzrok ekcemi, ali defekt na koži koji narušava njegovu funkciju kao barijera, eventualno u kombinaciji s abnormalnim funkcija imunološkog sustava, Vjeruje se da su važni čimbenici. Istraživanja su pokazala da je kod ljudi s atopijskim dermatitisom postoje genski nedostaci koji dovode do poremećaja u određenim proteinima (kao filaggrin) koji su važni u održavanju barijeru funkciju normalne kože.

Tako ćete ojačati svoj imunitet i osjećat ćete se mnogo bolje. Smanjite nekako izlaganje stresu, radite aktivnosti koje će vas opustiti, koje volite.

Kako biste olakšali simptome, potrebno je da njegujete kožu. Nanosite odgovarajuće kreme kako bi se zaštitili od raznih faktora. Zaštitite kožu od uticaja vjetra, hemijskih preparata.

Upotreba hemijskih preparata, deterdženata, samo može pogoršati taj vaš problem, iritirati kožu i sl. Zato pazite šta koristite i štitite se.

Liječenje je najčešće usmjereno na olakšavanje simptoma. Prepisuju se hidrokortizonske kreme na bazi steroida, doksepinske kreme koje su korisne u ublažavanju svrbeža te kortikosteroidne kreme s kojima treba biti posebno oprezan s obzirom da dugotrajna i nekontrolirana upotreba može ostaviti ozbiljne posljedice. Danas postoje i brojne alternativne metode liječenja među kojima je akupresura, homeopatija, aromaterapija i poseban režim ishrane.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: