28.07.2015 u 22:00 | Zdravlje | Komentari

KORISTI OD MARICE: Trava prije spavanja garantira slatke snove

O utjecaju marihuane na san vode se velike rasprave. Puno se ljudi kune u nju, tvrdeći da malo kanabisa prije odlaska u krevet garantira duboki, osvježavajući san. Ali studija iz 2014. koju je provelo Sveučilište iz Pennsylvanie sugerira da prekomjereno korištenje trave prije spavanja može dovesti do nesanice.

kanabis-pixabay
Očito, mišljenja se razlikuju.

Potrebna su dodatna istraživanja da bi se u potpunosti provjerilo kako marihuana djeluje na san. To trenutno nije moguće zbog činjenice da je marihuana zabranjena u većini država.

Ono što se zna, je da postoje kvalitetni dokazi da marihuana sprečava REM san.

Postoja dva tipa spavanja: ne-REM spavanje i REM spavanje. Ne-REM spavanje događa se u nekoliko faza, i u osnovi se radi o vremenu kada tijelo ulazi u stanje odmora i prelazi u duboki san. To je restorativni period u kojem se tijelo popravlja i jača.

Tijekom REM spavanja, koji se obično događa 90 minuta nakon što zaspemo, mi sanjamo. Dok je ne-REM spavanje bitno za tijelo, REM spavanje je ključno za našu kognitivnu dobrobit.

Tijekom REM sna mi procesuiramo stvari koje smo naučili, zamijetili i podsvjesno apsorbirali. Istovremeno planiramo za budućnost i budimo se spremni za dan koji je pred nama.

Loading...

To je upravo razlog zašto neki znanstvenici tvrde da pušenje trave eliminira sposobnost sanjanja, jer sprječava REM-spavanje.

Dokazano je da kronični korisnici marihuane koji odluče prestati pušiti nakon toga imaju izrazito neobične snove.

Ali to sve nije nužno loše, posebno za one koji pate od čestih noćnih mora.

Postoji dokaz da 85% stanovništva povremeno pati od noćnih mora. Manje sretnih 2 do 6 posto stanovništva ima noćne more u prosjeku jednom tjedno.

Noćne su more snovi koji se događaju za vrijeme REM spavanja. Tipično ih izazivaju stres, trauma, depresivnost ili tjeskoba, i mogu biti jako uznemirujuće i strašne. Nije tajna da noćne more često bude one koji ih sanjaju te su izrazito štetne po kvalitetu spavanja.

S obzirom da trava sprječava REM san, može pomoći u eliminaciji noćnih mora, te samim time osigurati miran, neprekinuti sam. U tom smislu, trava definitivno pomaže spavanju. To je posebno očito među američkim veteranima koji su patili od PTSP-a, te noćnih mora i nesanice koje su išle s njim.

Prošloga travnja marinački je veteran Logan Edwards izjavio da mu je marihuana možda spasila život. Edwards, koji je služio u Iraku, patio je od PTSP-a nakon povratka iz borbe.

Posljedica toga bile su učestale noćne more i besanica, a lijekovi koje je dobivao na recept, poput benzodiazepina i antidepresanata, nisu pomagali. To i ne iznenađuje, jer je poznato da ti lijekovi ponekad i pogoršavaju noćne more.

Marihuana je pomogla Edwardsu da se ponovo vrati u život tako što mu je pružila olakšanje od PTSP-a, i mora koje je prouzročio. A on nije jedini kome se to dogodilo.

Zbog svoje koristi u tretmanu PTST-a, američki Kongres razmatra zakon koji bi omogučio veteranima lakši pristup medicinskoj marihuani.

I američki ministar javnog zdravstva (Surgeon General) Dr. Vivek Murthy nedavno je izjavio da “za određena zdravstvena stanja i simptome… marihuana može biti korisna”.

Dakle, za ljude koji pate od noćnih mora i nesanice prouzročene tjeskobom i depresijom, marihuana bi mogla biti rješenje.

Kako je krenulo, nije nemoguće zamisliti svijet u kojemu se marihuana propisuje za brojne zdravstvene probleme.

Izvor: net.hr/elitedaily

Vaš komentar na članak: