03.01.2015 u 10:27 | Biljke, Featured, Zdravlje | Komentari

Đumbir spašava želudac

Za đumbir kažu da je lijek – tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Kao omiljeni začin i lijek zadužen je za jačanje imuniteta i obranu organizma

Djumbir-620x349

Za đumbir kažu da je lijek – tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želucu te to koristi osobama s poremećajem u radu želuca (slabog rada želuca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za – ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.

Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; pomaže probavi, kod izgubljenog teka, prehlađenog želuca, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, nadutosti, kod raznih tegoba nakon uzimanja steroida – kortikosteroida, kod ameba (Entamoeba histolytica ), raznih parazita u crijevima i bakterija. Smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik).

Pripravci koji se rade od đumbira najviše su namijenjeni za liječenje reume, reumatoidnog artritisa, gihta i kod kostobolje – đumbir djeluje na smanjivanje boli. U preventivi dobrog zdravlja znanost danas preporučuje đumbir kao antitumorno svojstvo – kemoterapiju. Od đumbira u ljekovite svrhe možemo izraditi tinkturu, a ulje od đumbira kupujemo u ljekarnama.
Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje, itd. Preparati s medom su omiljeni u Indiji i Kini tako da se đumbirov sok miješa s medom a može se dodati i sok bijelog luka i sve pomiješati te rabiti za liječenje astme i kašlja (respiratornih organa ili za jačanje, čišćenje i pročišćavanje pluća). Ajurvedska medicina đumbir rabi kao analgetik, antiemetik, aromatik, afrodizijak, karminativ, diaforetik, digestiv, ekspektorant, nervin, stimulant, za liječenje mučnine i povraćanja, za sve digestivne tegobe, grčeve, tegobe s mjesečnicom, za čišćenje organizma, protiv šećerne bolesti, za smanjenje kolesterola, lipida i triglicerida, kod neuralgije, dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, migrene, glavobolje, kožnih bolesti, stimulira gušteraču na rad, kod tumora mokraćnih mjehura, artritisa, osteoartritisa, za nadoknađivanje kalcija i željeza, za jačanja periferne cirkulacije, za hladne ruke i noge, za znojenje, prehladu, nazeb, reumatske tegobe itd.
Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju uzimati đumbir u bilo kojem obliku.

Tinktura za želudac

Sastojci: 200 g đumbira, 1 l alkohola 60-postotnog. Uputa za pripremu: đumbir namočimo u alkohol i pustimo 21 dan na toplom ali tamnom mjestu. Uzimamo 10-20 kapi prije jela za jačanje želuca, apetita i protiv želučanog katara.

Tinktura za masažu

Sastojci: 40 g tinkture đumbira, 2 g ulja origana, 60 g tinkture ružmarina. Izmiješajmo sve sastojke. Trljajmo bolna mjesta s tinkturom kod reumatskih bolesti.

Med i đumbir

Sastojci: 1 kg meda, 500 g đumbira. Sitno naribani đumbir pomiješamo s medom.Za liječenje kašlja uzimamo 1-3 žličice na dan.

Homeopatija

Homeopatski pripravak Zingiber officinale rabi se za liječenje digestivnog trakta, seksualnog sustava, respiratornog sustava, bubrežnih bolesti itd.

Izvor: hic

Vaš komentar na članak: