18.02.2016 u 0:14 | Zdravlje | Komentari

IZVOR ZDRAVLJA: 10 razloga zašto treba piti limunadu svaki dan

Iako je limunada odličan osvježavajući ljetni napitak, limun konzumiramo i zimi, jer je bogat vitaminima, posebno vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade. Osim toga, ova namirnica ima brojne zdravstvene dobrobiti za ljudski organizam.

limunada-pixabay
U limunu se nalazi bogata riznica vitamina C, A, B1, B6, kalija, pektina, folne kiseline, kalcija, fosfora, mangana… Evo koje zdravstvene tegobe možete ublažiti ako češće konzumirate limunadu.

1. Uklanja toksine iz tijela

Mlaka voda s limunom savršen je napitak za “dobro jutro”, jer pomaže probavnom sustavu da lakše ukloni toksine iz tijela, sprječavajući opstipaciju i dijareju. Limunada će, naime, povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u tijelu, a vaš mokraćni sastav će ostati zdrav.

Čaša soka od limuna sadrži manje od 25 kalorija, a bogat je izvor hranjivih tvari poput kalcija, kalija, vitamina C i vlakana pektina. Također, ima ljekovita i antibakterijska svojstva, i sadrži tragove željeza i vitamina A.

2. Mršavljenje

Topla voda pomiješana s limunovim sokom ne vodi ka topljenju masnih naslaga, kao što to mnogi vjeruju. Međutim, voda za piće, pomiješana s kapima limuna, pomaže da vaš metabolizam brže radi. Limun potiče hidrataciju, a to je vrlo važno za organizam i pomaže vam da se oslobodite viška kilograma.

Loading...

3. Problemi s probavom

Pektin u limunu je vrlo koristan za zdravlje debelog crijeva. Kako biste poboljšali rad crijeva, pomiješajte žličicu soka limuna, čašu vode i žličicu meda. Ova moćna mješavina će vas osloboditi neugodnih simptoma zatvora.

Limunada vam može pomoći i ako imate osjetljiv želudac. Poboljšajte rad želuca i crijeva nakon obilnog ili teškog obroka pomoću limuna. Pomiješajte sok od pola limuna i pola žličice sode bikarbone, te otopite u čaši vode.

Limunada sprječava nadimanje i djeluje kao diuretik. Međutim, ako je nadimanje dugoročno, tijelo vam šalje signal da morate mijenjati svoje navike, jer limunada nije dovoljna.

4. Jača jetru

Limunov sok pruža energiju jetrenim enzimima i stvara žuč koja je neophodna za probavu. Također, limun pomaže u održavanju ravnoteže razine kalcija i kisika u jetri te na taj način sprječava žgaravicu i zatvor.

5. Bubrežni kamenci

S obzirom na to da se u limunu nalazi 8 % citratne kiseline koja pozitivno utječe na rad bubrega i sprječava nastanak kamenca, preporučuje se da kroz dan popijete pola šalice limunovog soka razblažene u sedam čaša vode.

Ako vam je čista limunada prejaka za želudac, ili pak jednostavno ne volite kisele napitke, možete je zasladiti medom.

6. Regulira pH vrijednosti

Ako svakodnevno pijete vodu s limunom, smanjit ćete ukupnu kiselost u organizmu. Bez obzira na to što limun sadrži limunsku kiselinu, on zapravo ima alkalno djelovanje, te smanjuje razinu kiselosti u tijelu.

7. Jača kosti i zglobove

Limunadom možete ublažiti i simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima. Iscijedite pola limuna u čašu vode i pijte prije doručka. Također, pijte limunadu prije ručka, večere i odlaska na spavanje.

8. Upala grla

Citratna kiselina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska djelovanja i mogu pomoći i kod upale grla. Osim toga, limun jača i imunitet i pomaže organizmu da se izbori s virusima i bakterijama. Ako vas muče bolovi u grlu, iscijedite limun u čaši tople vode i dobro promiješajte. Ovom zdravom mješavinom ispirite grlo nekoliko puta dnevno. Topla limunada, također, može pročistiti dišne putove i olakšati simptome astme i alergija. Čaj s dodatkom limuna i meda učinit će “čuda” za vaše grlo i dišne organe.

9. Čista i zategnuta koža

Limunada pomaže kod čišćenja toksina iz krvi, a uslijed čega će i vaša koža izgledati lijepo, zdravo, odmorno i svježe, a spriječit će i nastanak bora i akni.

10. Pojačava koncentraciju

Dovoljno je da pomirišete limunovo ulje i da vam se poveća koncentracija i budnost. Za bolju koncentraciju pomiješajte limunov sok s malo vode i prokuhajte je prije konzumiranja.

Izvor: kurir.rs

Vaš komentar na članak: