16.01.2021 u 15:09 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

IZJAVA DOKTORICE: ‘Post-covid’pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koja smo ikada vidjeli…

„Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus“, kaže ona

lungs-41562_1280

Nakon što je učestvovala u liječenju na hiljade oboljelih od Covid-19, hirurg dr. Brittany Bankhead-Kendall iz Teksasa, izjavila je da rendgenski snimci pluća pušača ukazuju na oštećenja, dok su pluća pacijenata koji su se borili sa koronavirusom na snimcima potpuno bijela – prenosi N1.

Promjene koje se vide na snimcima ukazuju na intenzivne ožiljke i na to da se većina pacijenata bori sa nedostatkom vazduha.

Dr. Bankhead-Kendall dodaje da se veliki broj zdravstvenih stručnjaka koncentrše na stope smrtnosti, a malo je onih koji se bave dugoročnim posljedicama koje Covid-19 ostavlja na oboljele.

Loading...

Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i to je strašno. Ali, ovo će biti veliki problem kod svih koji su bili pozitivni na korononavirus“, kaže ona.

Hirurg Bankhead-Kendall upozorava da je svaki pacijent sa simptomima koronavirusa kog je liječila imao promjene na plućima, pa čak i kod onih koji nisu imali simptome, oko 70 do 80 posto pacijenata imalo je promjene na plućima.

„Ima ljudi koji kažu: ‘Dobro sam, nemam nikakvih problema“, a kad im pogledate RTG grudnog koša, imaju jako lošu sliku pluća“, kaže doktorica koja je medijima pokazala tri rendgenska snimka: Jedan snimak zdravih pluća, jedan snimak pluća pušača i jedan snimak pacijenta koji je preležao Covid-19.

„Ne znam ko to treba da čuje, ali „post-covid“ pluća izgledaju gore od bilo koje vrste pušačkih pluća koja smo ikada vidjeli“, objavila je dr. Bankhead-Kendall na Twitteru početkom januara.

„Ta pluća se dodatno urušavaju, a otežano disanje traje dugo nakon preležane bolesti“, dodaje ova doktorica.

RTG snimak zdravog pacijenta pokazuje veliku količinu crnog prostora, što znači da je osoba u stanju da udiše veliku količinu vazduha. S druge strane, RTG pušača pokazuje bijele crte i maglovite mrlje, što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća. Rendgen pluća osobe koja je preležala Covid-19 potpuno je bijel, kao da se nad njih nadvio bijeli oblak.

Takve promjene obično ukazuju na to da su pluća puna tečnosti, kao i bakterija. To takođe znači da pacijent nije u mogućnosti da unosi dovoljnu količinu kiseonika, što bi bilo moguće da su pluća zdrava.

„Pluća ili su prepuna bijelih gustih mrlja, ili se cijela pluća pretvore u bijeli oblak. Ako sad i ne osjećate probleme, RTG snimak pokazuje da biste ih vremenom mogli imati“, kaže doktorica za CBS DFW. Neki su pacijenti, dodaje, završili sa trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno da li to važi za sve pacijente.

Stručnjaci i dalje proučavaju efekte novog virusa na one koji su ga preležali. Već su istraživači identifikovali ono što se naziva „produženim Covidom“, kada pacijenti i dalje osjećaju određene simptome virusa mjesecima nakon oporavka, poput jakog umora, glavobolje, dispneje i anosmije, između ostalog, prenosi Fox News.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: