05.10.2015 u 23:56 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Evo što se događa s vašim tijelom ako odmah ujutro popijete vodu s limunom

Limun je nadaleko poznat po svojim zdravstvenim dobrobitima. Bogat je magnezijem, vlaknima, enzimima, kalijem, kalcijem, antioksidansima, željezom i vitaminima C i B. Osim toga, poznat je kao pomoć pri mršavljenju, za jačanje imuniteta te po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Nemojte oklijevati i započnite dan s čašom tople vode s limunom. Ova jednostavna rutina će učiniti čuda za vaše zdravlje.

Recept:

Sve što trebate učiniti je stisnuti ½ svježeg limuna u čaši mlake ili tople vode (ne vruće). Preporučljivo je da koristite organski limun. Pijte čim iscjedite limun. To bi trebala biti prva stvar koju učinite ujutro, prije nego što jedete ili vježbate.

Topla-voda-i-limun-575x388

1. Čisti vaš sustav i djeluje diuretično

Budući da je antiseptik i kiseo, limunov sok ima sposobnost čistiti cijeli sustav, isprati sve štetne kemikalije i toksine. Kako povećava mokrenje, potiče izbacivanje toksina i pomaže u normalnom radu probavnog sustava. Osim toga, limunova voda pomaže u povećanju proizvodnje enzima koji potiču detoksikacijsku funkciju jetre.

2. Čisti kožu

Prema mnogim istraživanjima, limun sadrži antioksidanse koji pomažu nadoknaditi odumrle stanice kože. Ona također liječi mrlje na koži i bori se protiv slobodnih radikala koji bi mogli naštetiti koži. Konačno, pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, revitalizira oštećenu kožu, usporava proces starenja i što održava mladenački i sjajni izgled kože.

3. Potiče imunološki sustav

Dobro je poznata činjenica da je limun je jedan od najboljih izvora vitamina C. Kao rezultat toga, povećava imunološki sustav otpora bolestima i pomaže u borbi protiv obične prehlade. Bogat je kalijem i mineralima koji pomažu u kontroli razine krvnog tlaka.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C ili askorbinske kiseline, ona djeluje protuupalno. To je jako važno jer pomaže u liječenju raznih respiratornih problema i smanjuje napade astme.

Loading...

Uz sve to, limun sadrži saponin, fitokemikaliju koji djeluje kao snažan antimikrobni agens i pomaže u sprečavanju prehlade i gripe.

4. Osnažuje mozak

Kao što je već spomenuto, limun je bogat magnezijom i kalijem zbog čega je on izvrsna namirnica za mozak i cijeli živčani sustav.

Štoviše, može pojačati razinu energije i poboljšati vaše raspoloženje, jer se bori protiv stresa i depresije.

To vam pomaže koncentrirati se i usredotočiti bolje, što je razlog zašto se studentima i osobama sa stresnim poslom preporučuje konzumirati vodu s limunom.

5. Uravnotežuje pH razine

Već znamo da limunska i askorbinska kiselina pomažu alkalizirati krv. Limun sadrži oboje i kao rezultat toga ima sposobnost balansiranja kiselosti u tijelu. Prema mnogim istraživanjima, kada je pH u tijelu prekiseo, pojavljuje se bolest. Redovita konzumacija limunove vode može regulirati kiselost u tijelu i na taj način, spriječiti mnoge bolesti.

6. Potiče bolju probavu

Limunov sok proizvodi limunsku kiselina koja je dobra za cijeli probavni sustav i pomaže pri pojavi grčeva i bolova u trbuhu.

Prema brojnim studijama, limunova voda poboljšava apsorpciju aluminijevog hidroksida, antacidnog aktivnog sastojka koji pomaže u kontroli razine kiseline u želucu.

Konačno, limunova voda čisti jetru i tako, potiče više proizvodnje žuči. Žuč je kiselina koja je bitna za dobru probavu. Zbog antiseptičke kiseline, limun pomaže očistiti i istjerati toksine u probavnom traktu. Konačno, ublažava probavne smetnje kao što su podrigivanje, nadutost i žgaravicu.

7. Hidratizira vaš limfni sustav

Limfni sustav ima veliku ulogu u imunološkom sustavu našeg tijela.

Ako je tijelo dehidrirano, primijetit ćete simptome inertnosti, umora i pad imunološkog sustava, što dovodi do niskog ili visokog krvnog tlaka, zatvora, stresa, niske razine energije, nefokusiranosti i lošeg sna.

Pijenje vode s limunom nadoknađuje, hidratizira i zamjenjuje izgubljenu tekućine u tijelu, što dovodi do prevencije gore navedenih stanja.

8. Sudionik u borbi protiv raka

Prije svega, limun je bogat antioksidansima koji usporavaju proces starenja, čime se smanjuje rizik od pojave stanica raka. Povrh toga, dobro neutralizira kiselinu što sprečava kiseli okoliš u kojem stanice raka rastu i množe se.

9. Pomaže u ozdravljenju

Kao što je već spomenuto, limunova voda ima sposobnost liječiti ožiljke i mrlje na koži. Osim toga, pomaže u liječenju i održavanju zdravog tkiva, hrskavice i kosti.

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima promiče dobro zdravlje i brz oporavak od ozljeda i stresa. U kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima, njegovo djelovanje je još jače.

10. Pomaže pri mršavljenju

Limun je sjajan sastojak kada je u pitanju dijeta i proces mršavljenja jer sadrži pektin, vlaknima koje pomažu u borbi protiv žudnje za hranom. Prema istraživanjima, ljudi koji prakticiraju alkalnu dijetu gube na težini mnogo brže.

11. Osvježava dah

Limun je agrum koji je vrlo osvježavajuć i daje svjež miris. Ublažava simptome gingivitisa i zubobolje.

Preporučuje se ispiranje usta čistom vodom nakon konzumiranja vode s limunom.

12. Energizira i poboljšava vaše raspoloženje

Dobro je poznata činjenica da vitamin C poboljšava dobro raspoloženje. Kako je limun bogat vitaminom C i važnim mikronutrijentima, on ima sposobnost umanjiti umor, depresiju, stres, anksioznost i pomaže da naše raspoloženje bude pozitivno.

Izvor: atma/ healthyfoodadvice.net

Vaš komentar na članak: