24.01.2016 u 10:13 | Zdravlje | Komentari

Ovim naminicama ‘izbacite’ nikotin iz organizma

Većina cigareta sadrži 10 ili više miligrama nikotina, a smrtonosna doza je 2-16 grama. Nikotin je hemikalija koja stvara zavisnost zbog koje je pušačima tako teško “baciti cigaretu”.

brokula-600x400-590x392

1532. Kristofer Kolumbo upisao je u brodski dnevnik: Ovdje, u Novom svijetu, muškarci i žene hodaju s nekim upaljenim zavijutcima u ustima i od toga su potpuno obavijeni dimom.

U duvanskom dimu ima oko 4000 tvari. Većina cigareta sadrži 10 ili više miligrama nikotina, a smrtonosna doza je 2-16 grama. Nikotin se resorbuje kroz pluća, sluznicu gornjih didajnih putva i kroz kožu. Pušači u prosjeku žive 13,2 godina kraće od nepušača.

Dobra vijest je da postoje namirnice kojima možete “očistiti nikotin” iz organizma. Evo koje su to…

Brokula

Brokula sadrži visok nivo vitamina B, B5 i C. Nedostatak vitamina može uzrokovati nepravilno funkcionisanje organizma, zato je dobro češće na jelovnik uvrstiti borikulu koja zbog visokog udjela vitamina C održava metabolizam i čuva pluća od toksina.

Narandža i limun

Ovi “moćni” agrumi obiluju vitaminom C i povoljno djeluju na organizam, naročito oganizam pušača jer duvanski dim redukuje nivo tog vitamina. Limun je još “moćnije oružje” od narandži u borbi protiv nikotina. Jača imunitet i čisti kožu i pore te ublažava neugodne simptome pušenja.

Špinat

Špinat sadrži folnu kiselinu ili vitamin B9 koji su poznati po svom svojstvu da uklanjaju nikotin iz organizma. Taj “otrov” može da prekin i normalne ritmove spavanja pa pušači često imaju problema s isprekidanim snom.

Đumbir

Poznat je da izbacuje toksine iz organizma, a potrebno ga je konzumirati sirovog.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: