08.09.2019 u 6:56 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Drijen: Ljekovita biljka od kore do ploda

Prema narodnoj poslovici, za osobu dobrog zdravlja kaže se da je zdrava kao dren. 

drijen

To poređenje nije nastalo slučajno, već zato što je drvo drijena izdržljivo, otporno na bolesti i može doživjeti više od sto godina.

Drijen (lat. Cornus mas) raste u gotovo cijelom svijetu, ali najbolje uspijeva na području srednje i jugoistočne Evrope i u jugozapadnoj Aziji.

Može se pronaći na suvim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih hrastovih šuma. Drijen je listopadni grm ili manje drvo koje može narasti najviše do osam metara. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima. Cvjeta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra.

Plodovi, poznati i pod nazivima drenjule i drenjine, su tamnocrvene boje, dužine 14 do 16 mm, a u sredini ploda je košpica. U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve dijelovi drijena – koru, list, cvijet, plod. Plodovi se beru čim počnu dobijati crvenu boju i suše se na toplom mjestu.

LJEKOVITA SVOJSTVA DRIJENA

Vrijednost drijena i njegova ljekovita svojstva prepoznati su još u antičko doba. Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Persije koji kažu da se drijen koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.

U prvom vijeku drijen spominje i grčki doktor Dioskorid, autor opsežnog djela “O ljekovitim tvarima”, koje je služilo doktorima i botaničarima sve do renesanse.

Sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U njemu ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u narandži.

Loading...

Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.

U Francuskoj i Italiji od drijena masovno prave vino i žele, a nedozrele plodove konzerviraju u slanoj vodi kao masline. U Njemačkoj ga kuvaju sa šećerom i sirćetom, dodaju jelima od tijesta i krompira.

U Rusiji prave ukusne supe i koriste ga kao začin za specijalitete od mesa i ribe. Ovi narodi su istinski poštovaoci tradicionalne medicine i dobro znaju ljekovita svojstva drijena.

Svaki njegov dio je ljekovit – plod, list, kora, cvijet, svježe i osušene košpice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti, ospica, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.

Ruski naučnici su ustanovili da kora stabla i listovi drijena posjeduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki mogu da se koriste za regeneraciju kože i sluzokože.

Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.

Koristi se kao narodni lijek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod:

– bolesti grla,

– bolesti bubrega,

– slabokrvnosti,

– proljeva,

– groznice,

– rana,

– hemoroida,

– menstrualnih bolova,

– povišenog šećera,

– viška vode u organizmu,

– oslabljenog imuniteta,

– tinitusa.

Plodovi drijena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. A od njega se mogu praviti sokovi, čajevi, tinkture i likeri. Čajevi se takođe mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drijena.

ČAJ OD DRIJENA

Koru, plodove, cvjetove ili listove drijena osušite na suvom i toplom mjestu. Kuvajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvjetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode. Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procijedite ga i odmah popijte. Preporučuje se piti jednu šoljicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno. Čaj mogu piti i djeca. Ako vaše dijete ima proljev ili lakše crijevne tegobe, skuvajte mu blaži čaj od drijena za ublažavanje probavnih tegoba i brži oporavak od bolesti.

Čaj od drijena pomaže kod:

– crijevnih tegoba,

– groznice,

– bolesti grla,

– slabokrvnosti,

– slabog imuniteta,

– čišćenja organizma.

SOK OD DRIJENA

Postoje različiti načini pripreme soka od drijena, ali preporučuje se da pravite sok bez šećera i umjetnih zaslađivača. Za prirodan sok od drijena potreban je blender ili gaza kako biste protisnuli plodove i dobili sok. Potrebni sastojci su kilogram zrelih plodova, 1,5 litara vode i jedan limun. Da biste plodove mogli samljeti u blenderu, prvo ih očistite od košpica. Ili možete jednostavno protisnuti plodove kroz sito i gazu. Dobijenoj smjesi dodajte vodu i ocijeđeni limun, te sve promiješajte. Po želji sok zasladite medom ili stevijom. Sok je idealan kao lagano osvježenje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.

Sok od drijena pomaže kod:

– čišćenja organizma,

– izbacivanja viška vode iz tijela,

– slabokrvnosti,

– bolesti crijeva,

– snižavanja temperature,

– oporavka organizma od proljeva ili povraćanja,

– jačanja imuniteta,

– groznice.

Tinktura od drena

Za tinkturu od drena potrebna vam je 1 litra jačeg alkohola ili rakije (minimalno 50%) te svježi plodovi ili cvjetovi drena.

Za jaču tinkturu plodovima ili cvjetovima drena napunite pola, a za slabiju – trećinu staklenke, te zatim dodaje alkohol.

Promiješate čistom žlicom te spremite na suho i toplo mjesto.

Staklenku morate svaki dan protresti. Proces pripreme tinkture može trajati od 3 tjedna pa sve do 6 mjeseci. Kada procijenite da je tinktura gotova, mješavinu procijedite i spremite u novu staklenku.

Ako ne želite ili ne smijete koristiti alkohol, tinkturu možete uliti u vrući čaj ili u neku drugu vruću tekućinu pa će alkohol ispariti.

Preporučeno doziranje je 10 do 15 kapi tinkture dnevno, u jednom navratu.

Nakon 4 tjedna uzimanja tinkture potrebno je napraviti pauzu.
Tinktura od drena pomaže kod:

  • grlobolje
  • slabokrvnosti
  • bolesti bubrega
  • proljeva
  • hemeroida
  • dijabetesa
  • bržeg zacjeljivanja rana

Oblozi od drena

Tinkturu drena možete iskoristiti i za obloge.

Nekoliko kapi tinkture nakapajte na vatu ili gazu i pričvrstite zavojem.

Prije toga kožu možete namazati tankim slojem vazelina. Na taj ćete je način zaštititi od eventualnih alergija i isušivanja zbog alkohola.

Oblog ostavite 2 do 4 sata.
Oblozi od drena pomažu kod:

  • bržeg zacjeljivanja rana
  • ekcema
  • osipa
  • infekcija kože

Izvor: alternativa

Vaš komentar na članak: