15.09.2015 u 22:17 | Biljke, Featured, Zdravlje | Komentari

Upozoravamo na 10 otrovnih biljaka od kojih se treba držati što dalje!

Slučajevi neiskusnih berača koji zamjene ljekovite ili čak jestive vrste biljaka otrovnim dogode se gotovo svake godine!

oelander-pixabay

Osim toga, u prirodi, baštama i vrtovima često nailazimo na biljke čiji plodovi i cvjetovi privlače pažnju. Zato vas upozoravamo na 10 otrovnih biljaka od kojih se treba držati što dalje …

Oleander

Veoma otrovna biljka koja sadrži kardiotonicnim glikozide. Najotrovniji su listovi. U Srbiji se često gaji po baštama, vrtovima i terasama. Mora se paziti da je van domašaja djece. Prvi znaci trovanja su muka, glavobolja, povraćanje, poremećaj srčanog rada sve do smrtnog ishoda. Osobi koja se otrovala dati aktivni ugalj, obezbijediti da miruje i što pre tražiti pomoć ljekara.

Fikus

Ako dijete dodirne fikus, iritaciju na koži, peckanje i svrab, isprati hladnom vodom, bez upotrebe krema. Ako ga proguta neće moći da diše. Isprati grlo, potražiti ljekarsku pomoć.

Colchicum automnale – Mrazovac (biljni arsenik)

Loading...

Mrazovac se često zamjeni sremušem, samoniklom biljkom, lukovicom širokih, jestivih listova, blagog ali prepoznatiljivog mirisa na luk. Nije preporučljivo brati ga bez dobrog poznavaoca upravo zbog sličnosti s mrazovcem. Mrazovac sadrži alkaloid kolhicin, antimitotik, koji blokira mitoze sprečavanjem sinteze DNK. Kliničke manifestacije trovanja, nakon latentnog perioda, od 3-12 sati, prolaze kroz tri faze.

Prvo se javljaju muka, povraćanje, prolivi. Druga faza se javlja nakon 1-3 dana i manifestuje se srčanom slabošću, aritmijama, bubrežnom slabošću, oštećenjem jetre, respiratornom insuficijencijom, poremećajima funkcije kostne srži, smanjenjem krvnih loza, posebno leukocita. Treća faza nastupa nakon 5-7 dana sa povećanjem broja leukocita, što znači da se pacijent postepeno oporavlja.

Glicinija (Visteria)

Glicinija je vrsta bršljana koja cvjeta u proljeće. Veliki mirisni cvjetovi su grozdaste strukture i obično su plavkaste, bijele ili crvene boje. Godišnje može narasti i do tri metra. Često se viđaju i čitave zgrade urasle u tu biljku. Mnogi znaju da bršljani mogu biti otrovni, kako s njima (listovima i cvjetovima) treba postupati i da treba prati ruke poslije dodirivanja.

Naprstak ili pustikara (Digitalis purpurea)

Naprstak ili pustikara je biljka sa zvonolikim bijelim, ružičastim ili ljubičastim cvjetovima iz porodice zjevalice i čest je ukras u vrtovima. Koristi se u medicini za proizvodnju lijekova za srce. Ukoliko se pojede bilo koji od dijelova biljke, u blažim slučajevima izaziva mučninu, nesvjesticu, dijareju i grčeve, a kod težih slučajeva, trovanja do poremećaja srčanog rada.

Hortenzija (Hidrangea)

Hortenzija cvjeta od ranog proljeća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvjetovima živih boja – mogu biti bijeli, roze, crveni, plavi i ljubičasti, a njihova boja varira u zavisnosti od sastava zemljišta. Spada u veoma otrovne biljake. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, ostrva, mučnina, pojačano znojenje. U teškim trovanjima, ukoliko se ne primjeni terapija, može dovesti do kome i kardiocirkulatornih poremećaja.

Đurđevak (Convallaria majalis)

Iako je đurđevak otrovna biljka, ima neke ljekovite sastojke koji se koriste u medicini. Često se sadi u vrtovima kao ukrasna biljka. Cvjeta od početka proljeća pa do kasne jeseni. Cvjeće đurđevka je otrovno, jer sadrži heterozide koji utiču na rad srca. Otrov uzrokuje mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, bolove u ustima i stomaku, dijareju i grčeve. Đurđevak ima crvene otrovne plodove koji sazrijevaju u septembru. Nakon dodira cvijeta, stabljike ili korijena ove biljke, potrebno je oprati ruke kako ne bi došlo do trovanja.

Hrizantema (Hrizantema)

Hrizantema je višegodišnja biljka, poreklom iz Azije. Obično se ovim cvjećem na zadušnice ukrašavaju grobovi. Izrazito je otrovna biljka. Kod ljudi izaziva svrab i otoke. Poznato je više stotina vrsta ove biljke. Vrtlari je često sade i kako bi otjerali zečeve – naime, oni ovu biljku zbog njenih toksičnih svojstava izbjegavaju.

Azaleja (Rhododendron)

Azaleja je žbunasto cvjeće, a postoji više vrsta (jednogodišnje i višegodišnje), neke su visoke i desetak metara. Grmovi azaleja imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima.

Narcis (Narcissus)

Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vjesnika proljeća. Postoji više vrsta ovog cvjeća, ali je najpoznatiji bijeli narcis. Gaji se dosta u Evropi i Sjevernoj Americi, a od njega se prave i parfemi. Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Utiče i na rad srca.

Izvor: lisa.rs

Vaš komentar na članak: