06.09.2015 u 8:42 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Domaći melem za jetru, lijek za holesterol i čudo za imunitet

Možda nikada niste čuli za med od bundeve, ali ova ukusna namirnica toliko je zdrava za organizam da ćete je vjerovatno jesti svaki dan.

bundeva-pixabay

Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet, a zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom djelovanju, odličan je izbor kod problema hroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva. Tu se spisak njegovih pozitivnih dejstva po organizam ne završava.

Posebno je djelotvoran kod izlučivanja žuči i problema sa jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe sa povišenim holesterolom. Smatra se i prirodnim lijekom za mokraćne puteve.

Kako da napravite med od bundeve sami?

Isjecite vrhove zrele bundeve i uklonite sjemenke i vlakna. U rupu koju ste izdubili sipajte med koji ili smeđi šećer, pa poklopite odsječenim vrhom bundeve. Ostavite da stoji deset dana na hladnom mjestu. U tom periodu, šećer u bundevi će se otopiti.

Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem najduže mjesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuhati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.

Možete jesti kao poslasticu, dvije do tri kašike dnevno ili zasladite čaj njim.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: