12.10.2014 u 21:43 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Crna rotkva i med protiv suhog kašlja i bronhitisa

Najbolje i više puta dokazano sredstvo protiv bronhitisa, suhog i hroničnog kašlja kod djece i odraslih je prirodni lijek od crne rotkve i meda. Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ne samo da je jednostavan i ukusan, već i izuzetno koristan.

Ovaj prirodni lijek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta. Ne izaziva nuspojave, a i veoma je jednostavan za pripremu.

Crna rotkva i med protiv suhog kašlja i bronhitisa

Crna rotkva i med protiv suhog kašlja i bronhitisa

Sastojci:

- jedna veća crna rotkva( težine oko 400-500 grama)
- med jedna manja činija ili šećera ukoliko ste alergični na med

Priprema:

Loading...

Sirup se priprema uveče a koristi se narednog dana.

Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isijecite malo donji deo, da stoji ravno. Odsijecite gornji deo, koji će nam kasnije zatrebati. Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šećera (ako ste alergični na med).

Poklopite je poklopcem – gornjim odsječenim vrhom. Ostavite da prenoći.

Za to vrijeme će se u rotkvi pojaviti ljekoviti sirup, nezamjenljiv u lječenju kašlja. Ujutru možete početi koristiti ovaj ljekoviti sirup.

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a djeca po 1 kafenu kašičicu.

U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i ljekoviti sirup. Tek posle dva-tri dana, možete promeniti rotkvu .

Ovim ljekovitim sirupom se brzo oslobađamo suhog i upornog kašlja. A djeca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom.

Izvor: kucnilekar

Vaš komentar na članak: