19.08.2020 u 13:38 | Recepti, Zanimljivosti | Komentari

UZ OVAJ JEFTINI RECEPT KOMARCI ĆE DEFINITIVNO BJEŽATI OD VAS KAO LUDI

Trenutno vlada sezona komaraca i istina je da zbilja znaju biti nepodnošljivi te nema pravila u koje doba dana će se namjeriti na vas.

komarci-recept

Njihovi ugrizi znaju bit zbilja iritantni i postoji niz djelotvornih prirodnih „ublaživača“ svrbeža, no zašto uopće dozvoliti da vas ubodu.

Danas ću s vama podijeliti recept koji zbilja učinkovito odbija komarca. Uz ovu mješavinu, moći ćete bez problema neometano raditi u vrtu, šetati u prirodi, spavati…

Sastojci ovog repelenta su dostupni u svakom kućanstvu jer se koriste svakodnevno.

Recept za repelent protiv komaraca

– Biljno ulje po izboru (maslinovo, bademovo, suncokretovo…)
– Šampon po izboru (neki blagi, možda dječji)
– Prirodni ocat
– opcija: par kapi eteričnog ulja citronele, limuna ili metvice…

Loading...

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u jednakim omjerima. Dobiti ćete nešto slično bijeloj emulziji.

Malo ostavi trag no brzo se upije, poput losiona je i kožu ostavlja vlažnom.

Namažite ovim repelentom sve gole dijelove tijela i uvjerite se u učinkovitost ovog recepta.

Kad se vratite kući, ako ćete se tuširati, već ćete biti i lagano nasapunani.

Prednost ovoga recepta je što je potpuno neškodljiv i u startu je jeftiniji od većine drugih prirodnih recepata za odbijanje komaraca.

Komarci totalno mrze ovaj miris i teksturu, a to je upravo ono što želite!

Iako je jednostavnije koristiti kupovna sredstva protiv insekata, ako se informirate malo više o njihovom sastavu, razmislit ćete o njihovom korištenju.

Naime većina njih sadržava otrov DEET. DEET je jeftina kemikalija koja se naizgled može neograničeno koristiti na koži bez reakcije, a sporo isparavanje omogućuje joj djelovanje i do 8 sati.

Problem je što insekti postaju sve otporniji na DEET, a njegova štetnost po okoliš, ljude i životinje također nije zanemariva stavka.

Iako se tvrdi da je DEET (dietil-meta-toluamid) bezopasan, neki izvori govore sasvim suprotno.

1980-ih studija u Nacionalnom parku Everglades istraživala je učinke DEET-a i ustanovila da je četvrtina ispitanika imala nuspojave za koje je okrivila DEET.

Iskusili su osip, iritacije, tupost i pečenje u usnama, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu i otežanu koncentraciju.

Farmakolog sa Sveučilišta Duke radio je studije na životinjama i ustanovio da dugoročno izlaganje DEET-u uzrokuje promjene u ponašanju i zaključio da bi se ljudi trebali kloniti proizvoda koji ga sadrže.

Pokazalo se kako redovno korištenje kemijskih sredstava za odbijanje insekata kao što su DEET može oštetiti moždane stanice i interakcije s lijekovima.

Farmakolog koji je provodio ovu studiju je primijetio smrt moždanih stanica te promjene ponašanja kod životinja izloženih DEET-u nakon njegovog učestalog i dugog korištenja.

Da stvari budu gore smatra se da DEET u kombinaciji s etil ili izopropil alkoholom postaje toksičniji, a oni se zajedno nalaze u sastavu većine repelenata.

Posebno je toksičan za trudnice, te za oboljele od hepatitisa C. Jetra oboljelih od hepatitisa B mora više raditi kako bi neutralizirala toksine u krvi zbog toga što se mora boriti s virusom i funkcionirati usprkos upali i ožiljcima na njoj.

Zbog toga, kemikalije koje se udahnu, apsorbiraju ili konzumiraju predstavljaju dodatni napor za jetru kod osobe koja ima hepatitis C.

Zato, razmislite još jednom o načinu na koji se branite od komaraca.vor: atma.hr

Izvor: atma.hr

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: