29.11.2020 u 17:08 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

DOBITNA KOMBINACIJA KOJA “UBIJA” VIRUSE! Nutricionistkinja otkrila šta je bomba za imunitet, a gdje griješimo

Sada je, više nego ikada, važno da podignemo odbrambeni sistem na najviši nivo.

jovana-nutricionista

Da li je tačno ako uzimamo vitamin C ne treba da jedemo mnogo slatkiša i da li smo zakasnili sa jačanjem imuniteta, dok korona divlja, u jutarnjem progranu TV Prva govorila je nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Ona kaže da uvijek treba neprestano razmišljati o imunitetu, a posebno u ovo vrijeme. Kada je sve “mirno”, naš fokus je na zdravoj ishrani.

“Na imunitet ne utiču samo hrana, nego i neki drugi faktori, više se oslanjamo na suplemente da bismo imali neke brže efekte.

Loading...

Koji su nam to vitaminni sada najpotrebniji?

“Većina stručnjaka se slaže da je dobitna kombinacija vitanina C, D i cinka. Mada je uvijek nezahvalno preporučivati suplementaciju prije nego što dobijemo kako se osoba hrani”, kaže nutricionistkinja i objašnjava šta je važno kod vitamina D, o kojem se sada dosta govori.

“Važno je svakog dana izložiti se suncu 10 do 30 minuta i to u najtoplijem dijelu dana između 13 i 15, da nam najveći dio kože bude izložen suncu. Što se tiče vitamina C, pitanje je da li je voće koje unosimo svježe, da li ga isjeckamo, pa odmah pojedemo, ili ga isjeckamo i ostavimo u nekoj činijici, pa ono oksidiše i izgubi dio hranljivih materija”, kaže Ferluga i naglašava da nijedno voće ne bi smjelo da stoji oljušteno i isječeno, već da ga treba odmah konzumirati.

Takođe, nikako ne treba iscijediti veću količinu voća odjednom, pa tak sok piti tokom dana.

Da li se poreporučuje da se ova tri nutrijenta uzimaju zajedno?

“Preporuka je ako uzimate suplementaciju vitamina C da ga rasporedite po dozama jer se tako bolje apsorbuje i suplementi mogu biti teški za stomak, pa je bolje ih uzimati poslije obroka, kako bi se izbjegle mučnine.”

Ono što je takođe bitno za imunitet jeste san.

“Kvalitet sna je izuzetno važan za funcionisanje celog imunog sistema. Važno je i da unosimo i dovoljnu količinu tečnosti, ali i da provjerimo da li unosimo nešto što nam otežava apsorpciju tih nutrijenata.”

Da li je tačno ako uzimamo vitamin C da ne bi trebalo da jedemo mnogo slatkiša?

“Tako je, vitamin C i šećer, odnosno prosti ugljeni hidrati se bukvalno takmiče koji od njih će da uđe u krv. Ako pojedemo jednu pomorandžu, to je mala količina 70-80 ml vitamina C, ako pojedemo celu čokoladu, to je mnogo više šećera koji će se pre naći u krvi nego vitamin. Šećer, odnosno prosti ugljeni hidrati, nešto je što nam značajno obara imunitet, a tu mislimo i na belo brašno i proizvode od njega su ti šećeri koje treba izbegavati.”

Šta se preporučuje djeci sada u ovom periodu?

“Voće, povrće i što manje tih sokova, industrijskih grickalica, sve što ima oznaku E, to treba izbegavati”, kaže nutricionistkinja i kaže da im ponekad treba davati i suplemente, ali nikako na svoju ruku jer su za njih potrebne mnogo niže doze nego za odrasle.

Izvor: mondo

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: