02.01.2021 u 16:51 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

90% ljudi IGNORIŠE ALARM koji tijelo šalje! Ovo mogu biti prvi znaci karcinoma debelog crijeva

Ne smijete nipošto da ih ignorišete ili sami sebi dajete dijagnozu

rijeva

Rak debelog crijeva jedan je od najučestalijih tipova kancera, ali i jedan od onih koji se često otkrivaju u kasnijoj fazi jer je rane simptome koje ova bolest daje često miješamo sa nečim drugim ili potpuno ignorišemo, što nikako ne bismo smjeli.

Ovo je 7 najranijih znakova raka debelog crijeva:

1. Uporne promjene u crijevima

Loading...

One mogu biti uslovljene promjenom ishrane ili načina života, ali ako, na primjer, dijareja ili zatvor traju duže od sedmicu dana, moguće je da u debelom crijevu postoje polipi, koji se mogu razviti u kancer, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

2. Grčevi, gasovi ili bol u stomaku

Ove tegobe moguće je osjetiti nakon što ste pojeli nešto što vašem tijelu ne prija, ali ako je bol jak i uporan, moguće je da vas tijelo upozorava na nešto ozbiljno. Mnogi pacijenti sa rakom debelog crijeva također su patili od nadutosti i osjećaja nelagodnosti u stomaku.

3. Rektalno krvarenje ili svijetla krv u stolici

Ako primijetite krv u stolici, to može biti jasan znak raka debelog crijeva. Ako primijetite ovaj simptom, obavezno se javite ljekaru.

4. Osjećaj da se crijeva ne prazne potpuno

Ovo je još jedan od znakova raka debelog crijeva – idete u toalet, ali imate osjećaj da vam se crijeva nisu ispraznila.

5. Slabost ili umor

Polipi mogu da izazovu unutrašnje krvarenje u debelom crijevu, što odmah dovodi do umora i osjećaja malaksalosti. Obično dolazi sasvim iznenada, i bez napornih aktivnosti ili nedostatka sna.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje može biti simptom nekoliko tipova raka, a kod raka debelog crijeva ovo se događa jer polipi u crijevima utiču na način kako tijelo metaboliše hranu.

7. Promjene u boji ili obliku stolice

Tamnija boja stolice i oblik olovke loš su znak. Ako je stolica crne boje, to je uglavnom rezultat prodiranja krvi u digestivni trakt.

Ako imate jedan ili više navedenih simptoma, obavezno se što prije javite ljekaru!

Izvor: stl.kurir.rs

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: