08.11.2014 u 9:31 | Featured, Zdravlje | Komentari

Sve o jetri: Šta treba, a šta ne treba raditi

Fitoterapeuti objašnjavaju kako se stanje jednog od najvažnijih delova organizma može popraviti i prirodnim lekovima, ali te metode se moraju kombinovati s klasičnom medicinom.

Jetra-e1409573547692-600x362

Prema kineskoj medicini, koja na čoveka gleda kao na drvo, jetra predstavlja koren organizma i samim tim ključ našeg zdravlja. Bez obzira na to što ima regenerativna svojstva, bez nje bismo mogli da preživimo svega dva dana, pa je od presudne važnosti voditi računa o ishrani, konzumaciji alkohola, šećera i kofeina, kako bismo obezbedili besprekoran rad ovog vitalnog organa.

Ukoliko organizam izlažemo pesticidima, aditivima, lekovima bez kontrole i različitim toksinima, stvara se mogućnost za nastanak masne jetre ili steatoze, a posledice mogu biti fatalne.

Masna jetra je ne tako retko stanje kod ljudi, koje – u slučaju da se ne otkrije navreme – može prouzrokovati njeno uvećanje, pojavu kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, ciroze i karcinoma jetre i na kraju njenog potpunog otkazivanja.

Loading...

Dr Kurir je zato istraživao na koje se sve načine ovaj problem može rešiti ili ublažiti, ukoliko do njega već dođe.

Naš poznati fitoterapeut Miloš Ninković ističe da kod njega često dolaze pacijenti zamašćene jetre, niskog gvožđa i hemoglobina, pa čak i raka jetre.

– Probleme tih ljudi, nažalost, ne možemo da otklonimo, ali u saradnji s klasičnom medicinom u mogućnosti smo da im pomognemo i njihovo zdravstveno stanje popravimo za 60 odsto. Najvažnije što mogu da im posavetujem jeste da u organizam ne unose konzervanse i emulgatore, da jedu kuvanu hranu s mnogo svežeg povrća – objašnjava Ninković.

Kako ističe, za masnu, naduvenu i blokiranu jetru poseduje specijalan recept od korena lincure i lozove rakije. Ipak, neophodno je naglasiti da nije svako kadar da ga napravi, pošto treba voditi računa o tačnoj razmeri upotrebljenih sastojaka.

– Koren ove lekovite biljke trebalo bi potopiti u lozovu rakiju i držati ga šest-sedam nedelja. Narednih šest meseci može se uzimati pola rakijske čašice ovog leka, što će masti dovesti u balans – kaže Ninković i dodaje da postoje i druge kombinacije za prirodno čišćenje jednog od najvažnijih organa u organizmu, kao što su čaj od timijana, koren cikorije i cvet nevena.

Uglavnom je, kako objašnjava, reč o prirodnim antioksidansima, sa antikancerogenim i umirujućim dejstvom.

Za lečenje takozvane tihe bolesti, koju je zbog izostanka simptoma moguće zapaziti i posle čitave decenije, prvi uslov je prestanak unosa alkohola, pravilna i zdrava ishrana, kao i stalna, ali umerena fizička aktivnost.

Redovne analize su obavezne

PRVI SIMPTOMI SU SLABOST I GUBITAK TEŽINE

Prvi simptomi koji ukazuju na nepravilan rad jetre su slabost, gubitak težine i apetita, slaba koncentracija, mučnina, smanjena moć rasuđivanja i konfuznost. Nakon toga javlja se i uvećanje jetre, bol u centralnom ili gornjem desnom delu stomaka, tamne mrlje na koži vrata ili podlaktice, žutilo kože, svrab, krvarenje desni, pojava modrica, tamna stolica i na kraju unutrašnje krvarenje. Prema rečima stručnjaka, veoma je važno redovno raditi kompletnu laboratoriju krvi, a ako postoji sumnja da nešto nije u redu s jetrom, na red dolaze ultrazvučni pregled i biopsija.

Održava život

– jetra je najveći unutrašnji organ koji se sam obnavlja
– nalazi se u gornjem desnom delu trbuha, ispod rebara
– predstavlja nezamenljivu laboratoriju našeg organizma
– kod odraslog čoveka teška je između 1,2 i 1,5 kilograma
– ima ulogu prečišćivača krvi, razgrađivača masti, proteina i ugljenih hidrata, održava nivo glukoze u krvi, stvara žuč i enzime, skladišti minerale, vitamine i glikogen

Šta je za zdravu jetru poželjno uključiti, a šta izbaciti iz ishrane

Obavezno konzumirajte

- žitarice
- ribu, pileće i ćureće meso
- belance
- nemasno mleko i mladi sir
- hladno ceđena biljna ulja
- sveže povrće
- sveže voće, ceđene sokove i kompote
- čajeve i vodu

Izbegavajte

- termički obrađena uja
- masno meso
- kajmak, tvrde sireve i kačkavalj
- povrće koje nadima (kelj, karfiol, pasulj, celer, kupus, krastavac, krompir)
- jezgrasto voće
- gazirana i slatka pića
- kafu
- alkoholna pića

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: