11.11.2017 u 8:45 | Zdravlje | Komentari

5 razloga zbog kojih biste čips trebali zamijeniti sjemenkama bundeve

Sjemenke bundeve već se tisućama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, znanost je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste odstajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebale postati sastavni dio vaše prehrane.

sjemenke-bundeve

1. SJEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šalice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SUSTAV

Loading...

Osim što su obiluju magnezijem, sjemenke bundeve bogat su izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sustava, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i kronični umor i depresiju.

“Znanost je potvrdila kako nutritivna vrijednost bundeva raste odstajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi”

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su sjemenke bundeve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i sjemenke bundeve, zbog visokog udjela cinka, mogu biti posebno korisni za zdravlje muškaraca, te se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, sjemenke bundeve pomažu kod regulacije inzulina i time sprječavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje bundevinih sjemenki nekoliko sati prije počinka, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tijekom spavanja.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Vaš komentar na članak: