20.02.2018 u 15:45 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Čuveni bugarski profesor i nutricionista dr. Hristo Mermerski: “Hrana može biti lijek, ali i smrtonosni otrov!”

Recept profesora Mermerskog tvrdi da njegov recept garantuje zdravlje i dug život, čuva svježinu tijela, mladost i energiju, sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljene hidrate i biljne masnoće. Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlijezda…

recept

Profesor Hristo Mermerski zna sve tajne zdrave ishrane i životnog stila. Iako već ima preko osamdeset godina, profesor Mermerski je i dalje veoma aktivan i tražen gost brojnih TV emisija koje se bave pitanjima zdrave ishrane i načina života. Profesor Mermerski je do danas izdao dvadeset i sedam knjiga u saradnji sa svojim sinom Jonkom Mermerskim koji je krenuo očevim stopama.

Glavna filozofija, odnosno poruka njihovih knjiga, koje su među najprodavanijim štivima alternativne medicine u Bugarskoj, glasi “Hrana neka bude vaš lijek, i lijek – vaša hrana”.

400 grama zdravlja

Profesor Hristo Mermerski je pravi kosmopolita. Diplomirao je na Agrarnoj akademiji u Bugarskoj, gdje je kasnije odbranio i doktorat. . Mermerski je posjetio preko 150 univerziteta tokom svojih boravaka u Americi, Rusiji, Evropi, Africi i Aziji gdje je radio kao predavač i istraživač. Detaljno je proučavao razne ljekovite recepte i razloge njihove efikasnosti.

“Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine pokazalo je da se 70% bolesti javlja uslijed loše ili čak “kriminalnog načina ishrane””, objašnjava prof. Mermerski.

Loading...

“Loša kombinacija hrane katastrofalno utiče na stomak koji se muči da je obradi. Nažalost, nijedan univerzitet, počevši od medicinskih pa sve do poljoprivrednih fakulteta ne pridaju previše pažnje zdravim svojstvima hrane koju jedemo. Na primjer, jedna sirova mrkva je dovoljna da zadovolji naše dnevne potrebe vitaminom C i našu četverodnevnu potrebu za vitaminom A. Ova dva vitamina u kombinaciji sa vitaminom E su tzv.antioksidansi”, kazuje Mermerski.

Kada konzumiramo nezdravu, hemijski obrađenu hranu ilio hranu koja dolazi u konzervama, u našem organizmu se formiraju slobodni radikali koji uništavaju ljudske ćelije što naposlijetku uzrokuje ubrzano starenje.

“Ovo se nikada ne bi desilo kada bismo češće konzumirali voće i povrće. Jedno istraživanje WHO-a pokazlo je i da ukoliko bi čovjek u prosjeku dnevno pojeo do 400 grama voća i povrća, šanse za obolijevanjem od kancerogenih bolesti bi bile svedene na minimum, jer ove namirnice sadrže hemijske komponente koje uništavaju ćelije raka u početnoj fazi”, dodao je.

Pradajz, na primjer je vrsta povrća sa najvišim sadržajem likopena i antioksidanata. Međutim, prema riječima profesora Mermerskog, naše prehrambene navike su izuzetno loše.

“Loša ishrana je glavni razlog zbog kojeg preko 1.5 miliona Bugara pati od visokog krvnog pritiska, više od 500.000 njih boluje od dijabetesa, a preko 200.000 se liječi od neke vrste kancerogene bolesti. Bugari uglavnom imaju nepravilan i neuredan režim ishrane koji im opasno ugrožava zdravlje”, tvrdi prof. Hristo Mermerski.

Ne budite robovi farmaceutske mafije

Knjige koje je prof. Hristo Mermerski napisao uz pomoć svog sina Jonka, se temelje na velikom broju različitih i pouzdanih istraživanja i analiza. Njegove teze ne poriču medicinu, ali savjetuju ljudima da se ne pretvaraju u robove farmaceutske industrije. Njegove knjige obiluju korisnim informacijama zbog čega su izuzetno uspješne i interesantne.

“Prirodna medicina ima četiri osnovna polja istraživanja. Prvo od njih je pokrenuto još šezdesetih godina prošlog vijeka pod nazivom “Kako ishranom zaštititi zdravlje”. Drugo polje “Kako pročistiti svoje tijelo i odložiti starenje” , bavi se proučavanjem raznih biljnih čajeva. Treće polje je poznato pod naslovom “Liječenje uz pomoć ljekovitog bilja”, i četvrto se bavi temom “Liječenje pomoću prirodnih sokova””, kazuje prof. Mermerski, i dodaje:

“Do sada smo proučavali hemijske i biološke sastave i iscjeljujuće sposobnosti preko 200 vrsta namirnica, i u našim knjigama smo naveli kako možemo sebe zaštititi od određenih bolesti koje bi se mogle pojaviti, ali i uspješno liječiti one koje su nam već poznate”, kazuje prof. Hristo Mermerski.

Kada mu je univerzitet u Masačustesu ponudio stalno i sigurno radno mjesto profesora, Hristo Mermerski je kategorično odbio njihovu ponudu.

“Bugarska je zemlja gdje se najbolje osjećam. Tu sam rođen, tu su svi moji prijatelji i moja djeca su rođena u Bugarskoj. Dugo godina sam radio i inistranstvu gdje su mi nebrojeno puta nuđene poslovne ponude, ali sve sam ih odbio jer nemam želju da ikada napustim Bugarsku”, zaključuje profesor Mermerski.

Čuveni recept profesora Mermerskog koji garantuje zdravlje

Uz ovaj recept bugarskog profesora, po tvrdnjama onih koji su ga uzimali, očistit ćete krvne sudove, ojačati srce, obnoviti imunološki sistem, očistiti jetru i bubrege, kao i probavni sistem od patogene mikroflore. Poboljšat ćete rad mozga i pamćenje, sačuvat će vas od infarkta i pomoći onima koji su ga preživjeli. Sredstvo je i protiv zapaljenja zglobova. Reguliše tjelesnu težinu.

Sastojci:

  • 400 g proklijalog žita (pšenice)
  • 15 svježih (najbolje neprskanih) limuna
  • 12 cijelih glavica svježeg bijelog luka
  • 1 kg meda
  • 400 g svježeg orahovog jezgra

Priprema:

Priprema proklijale pšenice: 400 g pšenice staviti u prokuhanu staklenu teglu pa preliti vodom da stoji, najbolje preko noći. Poslije 10 do 12 sati preko čiste krpe ili gaze procijediti vodu, dobro oprati zrnevlje i iscijediti kroz gazu.

U tegli ostaviti iscjeđenu pšenicu. Poslije 24 sata dobija se pšenica sa klicama (dužine 1-2 mm). Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti pet limuna s koricom i sve zajedno izmiješati u emajliranom loncu. Od ostalog limuna uzeti samo sok i miješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena. Dodati med i duže miješati sa drvenom varjačom, pa sipati u tegle koje treba čuvati u frižideru. Nakon tri dana smjesa je gotova za konzumiranje.

Doziranje:

Uzimati 1-2 supene kašike ove smjese 30 minuta prije doručka, ručka, večere i prije spavanja. Koristite je dok ne nestane. Za preventivu – jednom godišnje. Oboljeli od raka treba da je uzimaju na svaka dva sata!
Profesor Mermerski tvrdi da ovaj recept garantuje zdravlje i dug život, čuva svježinu tijela, mladost i energiju, sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljene hidrate i biljne masnoće. Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlijezda

Izvor: aura

Vaš komentar na članak: