18.01.2016 u 13:44 | Zdravlje | Komentari

5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO PITI RAKIJU: Evo neosporivih argumenata zašto je ovo piće dragocjeno

Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne pretjeruje s količinama.

rakija

U narodnoj percepciji ispijanje rakije je svojevrsni dokaz muškosti, ali piti rakiju može donijeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko ne pretjerujete s količinama. Stoga, ukoliko vas bolja polovica ili bilo tko napadne radi druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.

Produžuje životni vijek. Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, će vam definitivno skratiti životni vijek, ali umjerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa. Ukoliko je pijete u umjerenim količinama, rakija djeluje na živčani sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umjerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Odlična stvar kod rakije je ta što sprječava stvaranje naslaga kolesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina kolesterola. A sve to u konačnici drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade. Vjerojatno niste znali da rakija može poslužiti kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekt ćete postići ako fa pomiješate s toplom vodom i limunom.

Ne deblja. Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete kolesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Izvor: frontslobode

Vaš komentar na članak: