16.09.2015 u 14:00 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Imate bolove u zglobovima, reumu? Pomoći će ulje od ljutih papričica

Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i zagrijavajućih ulja. Posjeduje nadražajno djelovanje: širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

ulje-sa-ljutom-papricicom1

Pripremiti ovo ljekovito ulje nije teško, piše portal uspesnazena.com!

Za pripremu ulja od ljutih paprika biće potrebno:

– 10 svježih crvenih ljutih papričica
– 2 čaše hladnocijeđenog maslinovog ulja
– staklena tegla od 1 litar

Priprema:

Papričice oprati, odsjeci dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese.
Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mjesto (recimo u donji dio kuhinjskih elemenata).
Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku.
Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frizider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela. Nakon utrljavanja, obuvati tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: