26.08.2018 u 9:52 | Zanimljivosti | Komentari

Ubod stršljena može završiti KOBNO: Ako vas ubode ODMAH MORATE URADITI OVO!

Ubod stršljena, iako veoma bolan, u pravilu nije fatalan. Međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada sve može završiti kobno.

strsljen

- Poslije jednog ujeda ili jednog uboda insekta kod preosjetljivih osoba, nakon nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u trbuhu, bronhospazmom, otokom lica i glotisa, otežano disanje cijanoza, pad krvnog pritiska, koma i na kraju – smrtni ishod – priča doktorka Jovanović-Nenadić.

Što se tiče reakcija na samom mjestu ujeda, tu dolazi i do oštrog bola koji može trajati nekoliko minuta. Stvara se papula sa okolnim crvenilom i na kraju ostane izražen svrab.

Ovi simptomi povući će se za nekoliko sati, ali u samom trenutku, savjetuje doktorka, treba potražiti žaoku i odstraniti je, kako bi se sprečio dalji ulazak otrova.

Loading...

- Lokalne reakcije treba ublažiti rashlađivanjem, recimo kesama sa ledom, i oralnim davanjem antihistaminika. Ukoliko se radi o jačoj reakciji, zbog bržih i potencijalnih fatalnih posledica pacijenti su edukovani da sa sobom nose injekciju adrenalina koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta i obavezno se javljaju prvoj zdravstvenoj ustanovi – kaže Jovanović-Nenadić.

U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gde ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

Uzroci anafilaktičkog šoka:

- alergija na ujed insekta,
- ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje,
- više uboda stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica izaziva pad imunog sistem i preosjetljivost na alergen što može dovesti do anafilaktičke reakcije organizma.

U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema ljekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena.

Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konsultujte s ljekarom.

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika.

Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se ljekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u posljednjih nekoliko nedelja.

Za kraj vam donosimo još jedan koristan savjet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon ubda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: