19.12.2018 u 6:48 | Zanimljivosti | Komentari

AUTO SOCK: „ČARAPE ZA AUTA“, OMOGUĆAVA NESMETANU VOŽNJU ČAK I PO ZALEĐENOM KOLOVOZU! Pouzdanije od lanaca za snijeg! (VIDEO)

Vjerovatno su vam prvo na pamet pale vunene čarape sa raznim zimskim motivima, ali ovo su drugačije čarape.

Čarape za gume su revolucionarni norveški proizvod koji je alternativa lancima za snijeg.

gume-carape

Prednost čarapa u odnosu na lance za snijeg je u tome što zauzimaju daleko manje mjesta u automobilu. Pored toga, montaža lanaca za snijeg komplikovanija je i duže traje. Ipak, čarape obavljaju istu funkciju kao lanci za snijeg; omogućavaju vozilu da se nesmetano kreće u najtežim zimskim uslovima. Međutim, stručnjaci preporučuju da se čarape za gume koriste samo pri prelaženju kraćih relacija. Još jedna razlika u odnosu na lance za snijeg je u tome što čarape ne oštećuju puteve.

Čarapa za gumu je zapravo navlaka od vještačkog tekstila čija je tekstura takva da se “lijepi” za suhi snijeg i led. Čarape se montiraju na pogonske točkove. Čarapa se, logično, navlači preko gume, odozgo na dole, do mjesta kontakta sa površinom. Automobil zatim treba pomjeriti za pola okreta točka i navući čarapu i na preostali dio gume. Zatim se čarapa za gume zategne.

Ovaj proces traje svega nekoliko minuta. Čarape za snijeg se same centriraju, posle nekoliko desetina metara vožnje. Kao i lanci za snijeg, čarape se mogu više puta koristiti. Ukoliko se koriste po uputstvu, mogu vam trajati godinama.

Po riječima vozača koji su ih probali, čarape za snijeg idealno su rješenje kada vas na putu zatekne neočekivani snijeg. One ne kvare svojstva guma pri kotrljanju i ne izazivaju nikakva oštećenja bilo kog dijela vozila, što sa lancima umije da se dogodi. Dizajnirane su i za automobile sa ABS sistemom i sistemom protiv proklizvanja.

izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: