23.03.2020 u 20:37 | Zanimljivosti | Komentari

CIJELI SVIJET SE PITA: Kako je Putin uspio da Rusija ima manje zaraženih od korone nego Luksemburg?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ove sedmice da je njegova zemlja uspjela da zaustavi masovno širenje koronavirusa – i da je situacija „pod kontrolom“, zahvaljujući ranim i agresivnim mjerama.

Đŕáî÷ŕ˙ ďîĺçäęŕ ďđĺçčäĺíňŕ Đîńńčč Â.Ďóňčíŕ âî Âëŕäčâîńňîę

Da li Rusija ima koronavirus pod kontrolom?

Prema informacijama koje su objavili ruski zvaničnici, čini se da je Putinova strategija funkcioniše. Broj potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa je iznenađujuće mali, ako se uzme u obzir da Rusija dijeli dugu granicu sa Kinom i da je prvog oboljelog imala još u januaru.

Rusija – zemlja od 146 miliona stanovnika – ima manje potvrđenih slučajeva od Luksemburga. U Rusiji je do sada potvrđeno 438 obolelih za razliku Luksemburga gde ima 875 zaraženih na ukupno 628.000 stanovnika.

Ruske mjere ranog reagovanja – poput zatvaranja granice u dužini od 2.600 kilometara sa Kinom već 30. januara i uspostavljanje karantenskih zona – možda su doprinele smanjenu širenja koronavirusa.

Loading...

„Generalni direktor SZO rekao je – Testirajte, testirajte, testirajte“, izjavila je u četvrtak dr Melita Vujnović, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Rusiji i dodala:

„I Rusija je to bukvalno počela da radi još krajem januara.“

Vujnović je rekla da je Rusija pored testiranja preduzela i širi set mjera.

„Testiranje i identifikacija slučajeva, pronalaženje kontakata, izolacija, sve su to mjere koje SZO predlaže i preporučuje. I one su sve vrijeme bile na snazi. A socijalna distanca je druga komponenta koja je takođe počela relativno rano“, rekla je ona.

Prema podacima ruskih zvaničnika saopštili su u subotu da je do sada u Rusiji urađeno više od 156.000 testova na koronavirus.

Anastasija Vasiljeva, lider Saveza ljekara, rekla je ranije da vlasti u Rusiji prikrivaju stvarne brojke oboljelih od koronavirusa, tvrdeći da se mnogi slučajevi predstavljaju kao pneumonija ili akutna respiratorna infekcija.

„Vidite da su rekli da je prvi pacijent sa koronavirusom umro i da je uzrok smrti tromboza. To je očigledno, niko ne umire od samog koronavirusa, oni umiru od komplikacija, tako da je to vrlo lako manipulisati“, rekla je ona.

Ruski zvaničnici su demantovali njene navode.

Izvor: balkanspress

Vaš komentar na članak: