30.11.2017 u 20:15 | Zanimljivosti | Komentari

Svaki deseti lijek prodan u zemljama u razvoju je krivotvoren

Svaki deseti lijek prodan u zemljama u razvoju je krivotvoren ili je ispod potrebnog standarda, zbog čega umiru desetine hiljada ljudi.

tablete

Među umrlim je veliki broj djece u Africi kojima se daju neefikasni lijekovi protiv upale pluća ili malarije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvještaju o ovom problemu navodi da su lažni lijekovi sve veća prijetnja jer rastuća farmaceutska trgovina, uključujući prodaju putem interneta, otvara vrata i ponekad toksičnim proizvodima…

Neki doktori u Africi su, kažu, prisiljeni nabavljati lijekove od najjeftinijih, ali ne nužno i najsigurnijih distributera kako bi mogli konkurisati ilegalnoj prodaji na ulici.

Lažni lijekovi mogu sadržavati netačne doze, pogrešno navedene sastojke ili čak nemati aktivne sastojke.

Prema analizama WHO, 10,5 posto lijekova u zemljama s niskim ili srednjim prihodima stanovništva je lažno ili ispod standarda, a 72.000 smrti djece od upale pluća može se pripisati upotrebi antibiotika s redukovanom aktivnošću, odnosno ukupno 169.000 kad se pribroje slučajevi u kojima lijek nije imao aktivnih supstanci.

Druga grupa stručnjaka s londonske Škole higijene i tropske medicine procijenila je da se oko 116.000 smrti od malarije svake godine u subsaharskoj Africi može pripisati lošim lijekovima protiv te bolesti.

Izvor: index

Vaš komentar na članak: